Sari la conținut

Ce alimente conțin arsenic? Românii le consumă frecvent

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care devin toxice când sunt reîncălzite

Expunerea consumatorilor din România și din restul lumii la arsenic anorganic din alimente reprezintă o problemă de sănătate, conform concluziilor ultimei evaluări a riscului acestui contaminant realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (Efsa).

Concluziile publicate de Efsa cu privire la riscurile arsenicului anorganic din alimente evidențiază faptul că expunerea consumatorilor la acest contaminant este asociată cu o posibilă creștere a cancerului de piele ca fiind „cel mai relevant efect nociv”.

Arsenicul este un contaminant larg răspândit care este prezent atât în mod natural, cât și ca urmare a activității umane, explică Efsa.

Arsenicul se prezintă sub diferite forme, în funcție de structura sa chimică. Cu toate acestea, avizul Efsa la care ne referim se concentrează asupra arsenicului anorganic.

Ce alimente conțin arsenic organic

Efsa notează că „alimentele reprezintă principala sursă de expunere la arsenic anorganic pentru populația generală din Europa”. Și, principalii contribuitori la expunerea alimentară sunt orezul și cerealele. Pe de altă parte, „apa potabilă contribuie, de asemenea, la expunere, deși nivelurile sunt scăzute în Europa”.

Riscurile pentru sănătate ale arsenicului organic

Ingestia pe termen lung de arsenic anorganic a fost asociată cu o serie de efecte adverse asupra sănătății, inclusiv cu unele forme de cancer.

Efsa a considerat că „incidența crescută a cancerelor de piele asociată cu expunerea la arsenic anorganic a fost cel mai relevant efect advers.

Experții au concluzionat că asigurarea protecției împotriva cancerului de piele va proteja, de asemenea, împotriva altor efecte potențial dăunătoare”.

Alimentele cu cele mai ridicate niveluri de arsenic includ următoarele:

  • Apa.
  • Cereale. Mai presus de toate, orezul.
  • Pește și crustacee.
  • Algele marine.
  • Produse lactate.
  • Ciuperci.

Ce pot face consumatorii

  • Orezul brun este cel mai recomandabil din punct de vedere nutrițional.
  • Este indicat să îl spălați înainte de a-l găti, punându-l într-o strecurătoare sub jet de apă. Acest lucru reduce considerabil conținutul de arsenic.
  • Pentru a reduce și mai mult prezența otrăvii, CuidatePlus recomandă să se gătească orezul într-o cantitate mare de apă și să se arunce la finalul procesului, deși recunoaște că „din punct de vedere culinar, orezul nu mai este același”. O opțiune intermediară este să fierbeți mai întâi orezul, să aruncați apa, să adăugați mai multă apă și să terminați de gătit conform metodei tradiționale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel