Sari la conținut

Ce alimente declanșează sindromul intestinului iritabil?

sursa foto: arhiva doctorul zilei
cum se manifestă boala?

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este un grup de simptome care apar împreună, inclusiv dureri repetate în abdomen și modificări ale mișcărilor intestinale, cum ar fi diareea, constipația sau ambele, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, parte a Institutelor Naționale de Sănătate din SUA.

În plus, acesta a precizat că anumite probleme pot fi un factor în dezvoltarea sindromului de intestin iritabil, cum ar fi, de exemplu:

  • Evenimente stresante sau dificile în copilărie, cum ar fi abuzul fizic sau sexual.
  • Anumite probleme psihice, cum ar fi anxietatea, depresia și tulburările simptomatice.
  • Infecții bacteriene la nivelul tractului digestiv.
  • Proliferare bacteriană în intestinul subțire, o creștere a cantității sau o schimbare a tipului de bacterii din intestinul subțire.
  • Intoleranță sau sensibilitate la anumite alimente care provoacă simptome digestive.

Ce alimente declanșează sindromul intestinului iritabil?

Referitor la acest din urmă factor, Mayo Clinic, o organizație non-profit de practică clinică, educație și cercetare, a dezvăluit că alimentele care agravează această afecțiune sunt produsele lactate, citricele, fasolea, varza și băuturile carbogazoase.

În mod similar, portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness ‘Tua Saúde’ a indicat că alte alimente care declanșează sindromul colonului iritabil sunt „cafeaua, ciocolata, băuturile energizante, ceaiul negru și ceaiul verde; consumul de băuturi alcoolice și alimentele care conțin îndulcitori artificiali; condimente precum piperul, condimentele, cuburile de bulion și sosurile; și alimente cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr, cum ar fi alimentele prăjite, cârnații, bucățile grase de carne roșie, brânzeturile galbene, brânza cu smântână, alimentele congelate, cum ar fi nuggets, pizza sau lasagna, fast-food, biscuiții umpluți, prăjiturile procesate, printre altele”.

Site-ul a mai arătat că alimentele care ar trebui consumate cu moderație sau evitate dacă este posibil sunt:

  • Cerealele integrale, secara, produsele din făină integrală, pastele făinoase.
  • Bananele verzi și porumbul.
  • Leguminoase, cum ar fi linte, năut, sparanghel și mazăre.
  • Legume precum varza de Bruxelles, broccoli, ceapă și usturoi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.