marți, iunie 15, 2021

Parapsoriazisul este o boală inflamatorie cronică de piele care se manifestă prin pete roșii gălbui și usor cojite care apar mai ales pe trunchi, dar și pe membre. Leziunile cutanate nu produc mâncarime

decât arareori. Deosebim o forma cu pete mici care are o evoluție benignă, leziunile dispărând la expunerea la soare sau lumina medicală tip UVB de 311 nm.

Alimentaţia are un rol foarte important, mai ales că regimul alimentar ajută la remisia măcar temporară a bolii sau la reducerea simptomelor. De aceea este foarte important să nu consumaţi ţigări, alcool, alimente industriale, ci cât mai multe legume şi fructe proaspete.

,,Nu mâncaţi prăjeli, rentaş şi nu consumaţi excitante (băuturi industriale dulci, energizante, cafea) condimente şi alimente puternic condimentate. Bazaţi-vă în schimb

pe grăsimi “bune” (ulei de măsline virgin la salate, omega 3 din suplimente şi peşte proaspăt, nu congeat)”, ne sfătuieşte prof. Gheorghe Mencinicopschi.

În plus, variaţiile de temperatură şi umiditate trebuie evitate pentru că duc la extinderea zonelor psoriazice, care se exfoliază şi se înroşesc.

 

 

Ultimele stiri

Parteneri