Sari la conținut

Ce mănânci când ai ulcer. Atenție, unele alimente trebuie să devină amintire

După diagnosticul de ulcer, vrei nu vrei, stilul tău de viață va suferi modificări esențiale. În primul rând, vei merge periodic la control la medicul specialist gastroenterolog, în al doilea rând vei lua medicamente. Dar și dieta ta va suferi modificări importante.

Practic, dieta este parte a tratamentului atunci când ai o afecțiune din sfera gastrointestinală. Este adevărat, nu te poți vindeca cu ajutorul dietei dacă ai ulcer, însă printr-un regim alimentar stric poți cel puțin să nu-ți agravezi crizele de ulcer. De asemenea, simptomele bolii devin mai puțin agresive în manifestări dacă mănânci numai ceea ce ai voie.

Iată ce nu ai voie să mânănci:

  • carne grasă, carne tocată,
  • pește afumat, pește marinat,
  • prăjeli,
  • alimente de tip fast-food,
  • ouă prăjite,
  • produse de patiserie,
  • condimente, piper,
  • ceapă, usturoi,
  • conopidă, varză,broccoli, țelină, praz, mazăre, linte, ridichi, ciuperci,
  • conserve,
  • dulciuri, ciocolată,
  • De asemenea, nu ai voie aditivii sintetici pentru că îți vei irita mucoasa stomacului.
  • Stai departe de tot ceea ce înseamnă mezeluri și conserve din carne. Ele sunt agresive cu stomacul deja sensibil.

Aceste alimente nu fac decât să irite mucoasa stomacului și să apară balonarea sau crampele abdominale. O altă regulă importantă este aceea de a nu sări peste micul dejun, oricât de grăbită ești. Iar la prânz să mănânci ceva cald, iar seara nu foarte mult și nu mâncarea grea, care se digeră greu. Este bine să consumi fructe și legume care sunt preparate termic, adică prin fierbere, gătite, nu crude.

Iată ce alimente trebuie să consumi cu moderație:

  • Alimentele prea dulci sau cele prea acre. Acestea trebuie consumat cu măsură, o dată pe săptămână, de exemplu, nu zilnic.
  • Pâine integrală, cereale, fulgi de cereale deoarece dacă sunt consumate din abundență ele vor favoriza secrețiile acide în stomac.
  • Cruditățile pentru că acestea cresc aciditatea gastrică și irită mucoasa stomacului.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel