sâmbătă, iunie 25, 2022

Ce analize depistează la timp cel mai frecvent CANCER al bărbaților. Al doilea ca frecvență dintre cancerele care apar la bărbați este cancerul de prostată. Aceasta reprezintă 15% din totalul tumorilor maligne diagnosticate, la nivel mondial. Din nefericire, în ciuda numeroaselor cercetări, experții nu au descoperit, până în prezent, modalităţi de prevenire a acestei afectiuni. Diagnosticarea timpurie face diferența dintre viață și moarte.

Te-ar mai interesa: Cele mai frecvente tipuri de cancer la tineri. Pre...

În cazul cancerului de prostată, doar unul din 10 cazuri are o componentă ereditară.

„Au fost efectuate numeroase studii pentru a determina factorii implicaţi în apariţia acestei afecţiunii. Datele obţinute până în prezent nu au evidenţiat factori etiologici cerţi ai adenocarcinomului de prostată.

Cu toate acestea, s-a constatat că istoricul familial este asociat cu o frecvenţă crescută a apariţiei acestei maladii, sugerând şi o predispoziţie genetică pentru cancerul de prostată.

Totuşi cazurile ereditare reprezintă sub 10% din totalul cazurilor şi apar la o vârstă cu 6-7 ani mai mică decât media”, explică conf. dr. Dragoş Georgescu, medic primar urolog.

Te-ar mai interesa: Boala lui Traian Băsescu. Profesorul Ciurea: E o d...

Ce analize depistează la timp cel mai frecvent CANCER al bărbaților

Dieta sănătoasă te poate feri de cancer?

Dietă sănătoasă nu poate garanta că veţi fi ocoliţi de cancer de prostată, adaugă medicul urolog:

„De asemenea, au fost efectuate numeroase studii în ceea ce priveşte atât factori endogeni, cât şi cei exogeni şi de mediu implicaţi în riscul de apariţie şi de progresie al cancerului de prostată.

Astfel au fost studiate corelaţiile cu sindromul metabolic, diabetul zaharat şi tratamentul cu metformin, valorile colesterolului şi tratamentul cu statine, obezitatea, tratamentele cu testosteron etc.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Pe baza rezultatelor tuturor acestor studii, ghidul elaborat de Asociaţia Europeană de Urologie a conchis că nu se poate stabili o dietă sau un tratament care să prevină apariţia sau progresia bolii”, mai spune medicul.

Tuşeul rectal şi testul PSA

Astfel, diagnosticul precoce al afecţiunii rămâne singura metodă ce poate salva viaţa pacientului. Tuşeu rectal şi determinarea antigenului prostatic (PSA), util şi în diagnosticarea altor afecţiuni benigne ale prostatei.

Te-ar mai interesa: Informații uluitoare despre moartea Prințesei Dian...

Diagnosticare este superioară

„Introducerea în practica urologică a determinării antigenului prostatic specific a modificat fundamental diagnosticul precoce al cancerului de prostată.

Acesta este un marker specific de organ, putând avea valori crescute nu numai în cancerul de prostată, dar şi în adenomul de prostată, prostatite etc.

Valoarea sa în diagnosticare este superioară tuşeului rectal sau ecografiei transrectale”, mai spune medicul urolog.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Momentul în care trebuie să începeţi să efectuaţi aceste teste, precum şi intervalul între controale se stabileşte de către medicul urolog, care va contura o strategie personalizată pentru depistarea precoce a acestei afecţiuni.

„Se recomandă efectuarea unui PSA la bărbaţii peste 50 ani, această limită reducându-se la 45 de ani la pacienţii cu istoric familial de cancer de prostată.

Ulterior, strategia bazată pe risc recomandă efectuarea unui PSA la 2 ani pentru pacienţii cu PSA de peste 1 ng/ml la 40 de ani şi peste 2 ng/ml la 60 de ani.

De asemenea, şi momentul la care nu mai este necesară o astfel de evaluare pentru depistarea precoce se stabileşte în funcţie de speranţa de viaţă şi statusul de performanţă al pacientului”, adaugă conf. dr. Dragoş Georgescu, medic urolog.

Analiza pune diagnosticul

Deşi prezenţa cancerului de prostată poate ridica suspiciuni medicului pe baza tuşeului rectal şi a valorilor PSA, un diagnostic cert se poate pune doar prin puncţie biopsie.

Pe lângă modificările la tuşeul rectal şi valorile PSA, indicaţia de efectuare a puncţiei trebuie să aibă în vedere vârsta şi afecţiunile asociate ale pacientului, potrivit adevărul.ro.

„Biopsia se efectueză transrectal sub ghidaj ecografic şi permite nu numai precizarea diagnosticului cancerului de prostată, ci şi agresivitatea acestuia, dată de gradul de diferenţierea celulară, şi ajută la stabilirea stadiului local al afecţiunii.

Pentru un tratament adecvat, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, în afara acestor date, poate fi necesară şi o evaluare imagistică prin RMN, scintigrafie osoasă, petCT”, explică medicul.

După analiza, medicul stabileşte strategia terapeutică şi protocolul de urmărire a pacientului.

„Alături de acestea, sunt şi metode minim-invazive (brahiterapie, crioterapie, HIFU), unele aflate încă în fază de evaluare a eficacităţii”, conchide medicul urolog.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private