Sari la conținut

Ce analize medicale trebuie să faci după 40 de ani

Deși de cele mai multe ori faci analize medicale doar atunci când simți că ceva nu funcționează cum trebuie, atât femeile cât și bărbații trebuie să facă investigații anual, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani, pentru a putea depista din timp eventualele boli care pun viața în pericol.

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei

Mamografie

O depistare precoce a cancerului la san creşte simţitor şansele de vindecare. Dacă se intervine chirurgical la timp, celulele cancerigene sunt uşor de tratat. În plus, se împiedică invadarea ganglionilor limfatici şi a altor organe precum plămânii sau creierul.

Astfel, între 40 şi 50 de ani (grupa cu cel mai mare risc), acest test trebuie repetat în fiecare an.

Testul de depistare a cancerului de col uterin

Cervixul este porţiunea cea mai joasă şi mai îngustă a uterului (organul cavitar, sub formă de pară în care creşte fătul). Cervixul face legătură între uter şi vagin. Infecţia cu virusul papiloma este cauza majoră a declanşării cancerului. Cea mai eficientă metodă de tratament începe cu depistarea precoce a bolii. Testul

Papanicolau poate descoperi celule precanceroase pe suprafaţă colului, celule ce pot fi îndepărtate înainte de a se transformă în cancer.

Colonoscopie

Cancerul de colon se află pe locul trei al principalelor cauze de deces în rândul femeilor, după cancerul de san şi de plămâni. Cea mai bună modalitate de a preveni această boală este depistarea polipilor de pe colon înainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie făcută regulat după depăşirea vârstei de 50 de ani şi chiar mai devreme dacă există în familie precedent.

Test pentru depistarea osteoporozei

Sănătatea osoasă devine un subiect sensibil pentru femeile de peste 40 de ani, care încep să fie expuse unei predispoziţii majore la osteoporoză. Introduceţi în dietă cât mai multe surse naturale de calciu şi discutaţi cu medicul personal despre posibilitatea administrării unui supliment alimentar cu calciu şi vitamina D (această vitamina este esenţială pentru absorbţia calciului în oase).

Tot medicul va poate recomanda, după caz, un test de absorbțiometrie (pentru măsurarea densităţii osoase). În acest fel, puteţi să cunoaşteţi în timp util dacă există o susceptibilitate la osteoporoză.

Monitorizarea tiroidei

Bolile tiroidiene sunt mai frecvente în rândul femeilor de vârstă mijlocie, de aceea este recomandat să întrebi medicul dacă nu ar fi cazul să faci analize specializate în acest sens.

Control oftalmologic

Glaucomul este o boală a ochiului care afectează nervul optic gradual până când se ajunge la orbire. Din păcate, efectul este ireversibil. În plus, foarte îngrijorător este faptul că orbirea se poate instala chiar înainte de a va da seama de simptome. O măsurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Orice femeie sănătoasă în vârstă de până în 40 de ani trebuie să-şi facă această analiză o dată la 2-4 ani. Consultaţi medicul specilist pentru a va spune dacă există factori de risc ce ar determina prezenţa pentru test mai des.

Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați

Control cardiac

Tensiunea arterială reprezintă presiunea făcută de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Valoarea normală a tensiunii este sub 120/80 mmHg, în care prima unitate reprezintă tensiunea sistolică (presiunea când sângele este pompat în artere) și cea de-a doua este tensiunea diastolică (când inima se relaxează).

Dacă valorile depășesc 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiunea arterială. Foarte periculoasă este situaţia când tensiunea arterială „joacă” de la mică la mare, fiindcă în acest caz este dificil de stabilit medicaţia. Se recomandă folosirea unui aparat de măsurarea tensiunii care îi oferă pacientului valorile la momentul dat pentru a-şi putea adecva tratamentul.

În cazul în care tensiunea este mare, bărbații trebuie să efectueze controale cardiace regulate.

Verificarea colesterolului

Printre analizele uzuale de sânge se numără şi cea care măsoară nivelul colesterolului. Substanță importantă pentru organism, colesterolul este periculos atunci când este în exces, pentru că se depune pe pereții arterelor care alimentează organe precum inima și creierul.

Valorile normale

•    colesterolul total < 200 mg/dl
•    colesterolului „bun” (HDL) ˃60 mg/dl
•    colesterolului „rău” (LDL) < 100 mg/dl.

În cazul bărbaților de 40 de ani, testele se vor efectua la fiecare 5 ani sau mai des dacă nivelul este peste 200.

Test pentru depistarea cancerului de prostată

Cancerul la prostată este, cel puţin în Statele Unite, a de-a două cauza a deceselor în rândul bărbaţilor, după cancerul de piele. Testele pot depista boala, chiar înainte de a apărea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul să fie eficient. Medicii urologi recomandă ca primul test de depistare a cancerului de prostată să se facă după împlinirea vârstei de 40 de ani şi chiar mai devreme dacă în familie există precedente.

Test pentru depistarea cancerului testicular

Această formă rară de cancer se dezvoltă în zona glandelor reproductive. Ea poate apărea între 20 şi 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecare vizită la medicul de familie să soliciți şi o trimitere pentru a face testul. Prezintă un risc major bărbaţii care au avut cazuri similare în familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborâte în scrot.

Bărbaţii se pot controla şi singuri şi pot observa dacă în scrot există noduli tari sau moi sau dacă testiculul şi-a schimbat forma sau mărimea. Se recomandă ca primul test de depistare a cancerului de prostată să se facă după împlinirea vârstei de 40 de ani şi chiar mai devreme dacă în familie există precedente.

Test pentru depistarea glaucomului

Această boală a ochiului afectează nervul optic gradual până când se ajunge la orbire. Din păcate, efectul este ireversibil. În plus, foarte îngrijorător este faptul că orbirea se poate instala chiar înainte că bărbatul să-şi dea seama de simptome. O măsurare a tensiunii oculare poate depista precoce boală.

Un bărbat trebuie să-şi facă testul o dată la 2-4 ani sub 40 de ani, o dată la 1-3 ani (între 40 şi 45 de ani), o dată la 1-2 ani (55-64 de ani) şi la fiecare 6-12 luni (peste 65 de ani).

Testarea auzului

Cei mai mulţi bărbaţi merg să îşi verifice auzul doar când observă că au o problemă. Indicat ar fi însă să faci testele la fiecare zece ani, până la vârsta de 50 de ani, iar apoi la fiecare trei ani. Audiograma reprezintă graficul rezultat în urmă măsurătorilor făcute în privinţa auzului.

Verificarea tiroidei

Tiroidă este o mică glanda situată la nivelul gâtului carereglează metabolismul. Cea mai comună metodă de verificare a funcţionării corecte a acesteia este testul de sânge TSH care ar trebui făcut prima dată la 35 de ani şi apoi repetat anual.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: