Sari la conținut

Ce analize să faci dacă te confrunți cu infecții urinare recurente

În cazul în care te confrunții cu infecții urinare recurente, e indicat să faci anumite analize pentru a descoperi cauza. Infecțiile urinare recurente sunt o problemă comună atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Ele se referă la mai mult de două infecții urinare în decurs de șase luni sau trei infecții într-un an. Infecțiile urinare recurente pot fi dureroase și pot afecta calitatea vieții.

Infecțiile urinare recurente pot fi cauzate de mai multe factori diferiți, atât la femei, cât și la bărbați.

Femeile sunt mai predispuse la infecțiile urinare recurente din cauza anatomiei lor. Uretra femeilor este mai scurtă decât a bărbaților, ceea ce înseamnă că bacteriile au o cale mai scurtă de a ajunge la vezica urinară. De asemenea, poziția deținută de vagin față de uretra poate face mai ușor pentru bacterii să ajungă în tractul urinar.

Posibile cauze ale infecțiilor urinare la femei și bărbați

Cauzele infecțiilor urinare recurente la femei pot include:

 • Folosirea metodei contraceptive hormonale, cum ar fi pilula hormonală, care poate schimba mediul vaginal și favoriza creșterea bacteriilor
 • Folosirea unui dispozitiv intrauterin (DIU)
 • Menopauza, care poate usca mucoasa vaginală și face mai ușor pentru bacterii să se dezvolte
 • Obiceiul de a aștepta prea mult pentru a merge la toaletă când se simte nevoia
 • Utilizarea de spermicide sau lubrifianți pe bază de apă
 • Unele afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, care pot afecta sistemul imunitar și fac mai ușor pentru bacterii să se dezvolte

La bărbați, cauzele infecțiilor urinare recurente pot include:

 • Prostata mărită, care poate împiedica drenajul complet al urinei
 • Utilizarea de catetere sau alte dispozitive care intră în tractul urinar
 • Unele afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau boli ale tractului urinar, care pot afecta sistemul imunitar și fac mai ușor pentru bacterii să se dezvolte.

Analize necesare încaz de infecții urinare recurente

Când te confrunți cu infecții urinare recurente, există mai multe analize și teste care pot fi efectuate pentru a determina cauza infecției și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

 • Urină completă: acest test poate detecta prezența de celule albe din sânge, celule roșii din sânge, proteine, glucoză, și nitriți în urină. O cantitate crescută de celule albe din sânge sau nitriți poate indica o infecție urinară.
 • Urocultura:  poate determina tipul de bacterie care cauzează infecția și sensibilitatea acesteia la diferite antibiotice. Acest lucru poate ajuta la alegerea unui tratament antibiotic adecvat.
 • Teste de sânge: testele de sânge pot determina dacă există o infecție sau o boală care poate cauza infecții urinare recurente.
 • Teste ginecologie: femeile pot fi testate pentru infecții genitale, cum ar fi candidoza sau herpesul, care pot cauza infecții urinare recurente.
 • Teste imagistice: în cazul în care infecțiile urinare recurente sunt cauzate de o problemă structurală sau de o altă afecțiune medicală, se poate recomanda efectuarea de scanări sau imagistică, cum ar fi ecografia sau tomografia computerizată.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre care teste sunt necesare în cazul dumneavoastră și cum se poate trata infecțiile urinare recurente. Este important să se ia în considerare toate aspectele, cum ar fi istoricul medical, simptomele, și alte posibile cauze pentru a determina ce teste sunt necesare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel