sâmbătă, martie 6, 2021

În ultimele două săptămâni peste 1.000 de femei din mai multe județe ale țării au beneficiat de ecografii gratuite. În urma analizelor, peste 150 de au fost diagnosticate cu fiboadenom mamar (nodul la sân, benign), iar alte 200 cu afecțiuni ale sânului care necesita tratamente si investigatii ulterioare.

Potrivit medicilor care au efectuat ecografiile, 62% dintre cele care le-au trecut pragul nu fac un control periodic la sân și nu sunt suficient informate cu privire la riscurile apariției fibroadenomului mamar. Mai mult de jumatate dintre femeile care au beneficiat de ecografii au declarat ca merg la doctor doar cand au simptome care indica o afectiune. „Fibroadenomnul mamar este o afecțiune des întâlnită la femeile active reproductiv, cunoscută sub denumirea de nodul la sân, în forma benignă. În lipsa unui tratament de specialitate, țesutul afectat va crește în dimensiuni generand disconfort fizic si psihic pacientelor iar în cele din urma acestea ajung la medicul chirurg pentru extirparea lui. Diagnosticarea la timp a fibroadenomului mamar este primul pas pentru tratarea acestuia fără intervenție chirurgicală”, a declarat prof. dr. Silviu Constantinoiu, coordonator proiect Breast Care Clinic.

Una dintre metodele moderne de tratare a aceste boli se numește crioablație și presupune inserarea unui ac ghidat ecografic în țesutul afectat și tratarea acestuia printr-un proces de înghețare-dezghețare. Procedura dureaza aproximativ 10 minute și este facută cu anestezie locală, fapt care permite pacientei să-si continue activitatea zilnică la scurt timp dupa ce a ieșit din cabinetul medicului.

 

Ultimele stiri

Parteneri