Sari la conținut

Ce au găsit medicii în ochiul unei adolescente după ce a fost înţepată de un ţânţar

O boală tropicală foarte rară a fost descoperită la o adolescentă internată la Spitalul de Copii din Galaţi.

Copila a ajuns  la spital cu o formaţiune similară unei tumori, formaţiune ce avea localizare în zona ochiului, un fel de gâlmă pe partea interioară a orbitei.

În momentul în care medicii oftalmologi au tăiat tumora au extras de acolo un parazit ca un fir de aţă de papiotă, lung de circa 12-15 cm.

Identificat şi la Galati dar şi la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, a reieşit că este vorba de Dirofilaria Repens, un parazit tropical care apare foarte rar la noi în ţara.

„După ce l-am extras, am trimis parazitul şi la Institutul Catacuzino din Bucureşti, care ne-a confirmat că este vorba de Dirofilaria Repens, un parazit tropical care apare foarte rar la noi în ţară. Pentru România, Dirofilarioza este o boală rară. Numai că, din pricina schimbărilor climatice şi a călătoriilor în străinătate, acest parazit a început să apară şi în România.

Boala poate fi transmisă de înţepătura de ţânţar sau de muscă. Am înţeles că în drum spre şcoală pacienta trecea printr-o zonă cu apă, unde existau mai mulţi ţânţari. Probabil aşa i s-a transmis boala”, a precizat dr. Rodica Mazilescu, medic primar oftalmolog la Spitalul de Copii Galaţi.

A fost bine că parazitul a fost descoperit înainte să se localizeze în plămâni sau în inimă, acolo unde ar fi putut crea probleme de sănătate foarte mari. Adolescenta va fi transportată, pentru continuarea tratamentului, la Spitalul Colentina din Bucureşti. Acolo se vor face investigaţii suplimentare şi se va continua tratamentul început la Galaţi după ce a fost depistat tipul parazitului.

Cum parazitul nu a fost descoperit prea târziu înainte să aibă o altă localizare, este posibil ca, după ce va termina tratamentul de la Bucureşti, adolescenta să se vindece total.

Din păcate, astfel de cazuri riscă să devină din ce în ce mai frecvente şi la noi în ţară.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel