duminică, aprilie 11, 2021

 Ceaiul de anghinare este renumit în medicina alternativă. Acesta are proprietăți antioxidante puternice, fiind un hepatoprotector excelent datorită cantității mari de cinarină. Anghinarea ajută la detoxifierea

ficatului și este bogată în minerale esențiale.

Din punct de vedere nutrițional, aceasta conține proteine (4%), grăsimi (0,1%) și carbohidrați (15%). De asemenea, o anghinare medie (120g) conține următoarele:

  • Valoare nutritiva – 60 kcal;
  • Proteine – 4 g;
  • Carbohidrati – 19 g;
  • Fibre – 9,1 g;
  • Calciu – 76 mg;
  • Fier – 2,2 mg;
  • Potasiu – 595 mg;
  • Sodiu – 160 mg;
  • Fosfor – 12% din DZR (doza zilnica recomandata);
  • Vitamina A – 267 UI;
  • Vitamina C – 25% din DZR;
  • Vitamina K – 24% din DZR;
  • Vitamina B1

    – 6% din DZR;

  • Vitamina B2 – 5% din DZR;
  • Vitamina B3 – 7% din DZR;
  • Vitamina B6 – 11% din DZR;
  • Vitamina B9 – 22% din DZR.

Ce efecte are ceaiul de anghinare?

Ceaiul de anghinare poate fi utilizat ca adjuvant in protejarea celulei hepatice, in mentinerea concentratiei normale a colesterolului si a grasimilor din sange sau in reglarea tranzitului intestinal. Indicat este ca ceaiul sa nu se utilizeze fara recomandarea medicului specialist.

Cum se prepară?

Se fierb 250 ml de apa si atunci cand ea clocoteste se adauga o lingura cu plante uscate;

Se lasa la infuzat 15 minute in apa fierbinte, apoi se strecoara si se bea dimineata, pe stomacul gol sau cu 30 de minute inainte de masa;

– Conform recomandarilor si in functie de scopul pentru care este folosit, se consuma cel mult 2-3 cani de ceai de anghinare pe zi.

Beneficiile asupra sănătății

• mentinerea functiilor hepatice;
• mentinerea structurii celulelor hepatice in fata radicalilor liberi si a mucoasei intestinale;
• echilibrarea nivelului de colesterol din sange;
• sustinerea secretiei biliare (actiune coleretica) si la favorizarea eliminarii sucurilor biliare in

duoden (actiune colagoga);
• suport in eliminarea compusilor toxici din ficat;
• echilibrarea tranzitului intestinal;
• mentinerea concentratiilor normale ale acidului uric din sange

Contraindicații

In primul rand, anghinarea nu este indicata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, deoarece principiile sale active pot reduce lactatia. Planta contine o enzima care stopeaza secretia de lapte. De asemenea, nu se recomanda in stadiul acut al bolilor hepato-biliare si renale (litiaza biliara, obstructie biliara) deoarece anghinarea ar putea duce la agravarea obstructiei canalului biliar

prin cresterea fluxului biliar. In plus, poate provoca reactii alergice persoanelor care au intoleranta la oricare dintre componentele produsului.

 

Ultimele stiri

Parteneri