Sari la conținut

Ce beneficiu uimitor poate avea o simplă plimbare pe jos

Plimbările pe jos, cu durate de 20 de minute, de trei ori pe săptămână, reduc considerabil riscul de declanşare a maladiei Alzheimer, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge.

Potrivit autorilor acestui studiu, simpla coborâre din autobuz cu o staţie mai devreme şi mersul pe jos până acasă ar putea preveni această maladie cu efecte devastatoare.

O treime dintre cazurile de Alzheimer sunt cauzate de factori care ţin de stilul de viaţă, precum sedentarism, obezitate, fumat, hipertensiune şi educaţie precară.

Însă, dintre toţi aceşti factori lipsa exerciţiilor fizice este considerată cea mai importantă cauză de declanşare a maladiei Alzheimer.

Oamenii de ştiinţă cred că exerciţiile fizice, atunci când sunt practicate cu regularitate, asigură un flux constant de sânge bogat în oxigen către creier.

Astfel, se previne crearea plăcilor proteice – depozite de proteine din creier – care declanşează boala.

Aproximativ 850.000 de britanici au fost diagnosticaţi cu demenţă, inclusiv cu Alzheimer, însă numărul lor se va dubla până în 2050 în contextul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

Nu există deocamdată niciun tratament contra maladiei Alzheimer, iar boala generează, de asemenea, o serie de efecte negative şi asupra familiilor pacienţilor.

Adulţii pot totuşi să îşi reducă semnificativ riscul de îmbolnăvire dacă aleg să meargă pe jos la locul muncă.

Medicii britanici recomandă adulţilor să practice exerciţii fizice – inclusiv grădinărit şi activităţi casnice – cel puţin două ore şi jumătate pe săptămână.

Însă peste două treimi dintre adulţi nu reuşesc să facă acest lucru, iar o cincime sunt incluşi în categoria „persoanelor inactive”, care practică mai puţin de 30 de minute de exerciţii fizice pe săptămână.

Potrivit cercetătorilor brianici, dacă o persoană începe să practice exerciţii fizice cu regularitate, acea persoană devine mai înclinată să mănânce sănătos şi să renunţe la fumat, reducându-şi riscul de demenţă.

Studiul, publicat în revista Lancet Neurology, a avut la bază 30 de studii anterioare care au cercetat legăturile dintre demenţă şi diverşi factori de lifestyle.

Lipsa exerciţiilor fizice a contribuit la apariţia a 22% din totalul cazurilor analizate, depăşind de două ori oricare alt factor de risc.

Statisticile arată că un adult din trei, din rândul persoanelor de peste 65 de ani, va dezvolta demenţă. Maladia Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demenţă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel