Sari la conținut

Ce boală gravă poate ascunde herpesul. Răspunsul medicilor

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce boală gravă poate ascunde herpesul. Infecțiile virale pot fi asociate cu unele forme de demență, dar această asociere nu este întotdeauna clară și există multe aspecte încă neelucidate în legătură cu acest subiect.

Există o legătură directă între infecțiile virale și bolile neurodegenerative precum demența, scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson? Aceasta este ceea ce oamenii de știință încearcă să demonstreze de ani de zile.

Cercetătorii studiază numeroase virusuri herpetice, care provoacă nu numai răni enervante, dar și, în funcție de tipul lor, pot provoca varicela, herpes zoster și mononucleoză infecțioasă. În plus, este posibil ca virusurile herpetice să fie asociate și cu dezvoltarea sclerozei multiple și a diferitelor tipuri de cancer.

Herpesul cauzează Alzheimer?

Când vine vorba de herpes, mulți oameni se gândesc mai întâi la micile răni cauzate de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1). Tipul 2 (HSV-2) este responsabil pentru veziculele în zona genitală. Analizele datelor anterioare au arătat că persoanele cu HSV-1 au un risc crescut de a dezvolta Alzheimer.

Folosind teste de sânge și scanări ale creierului, oamenii de știință de la Universitatea Columbia din New York au descoperit că cortexul cerebral al pacienților infectați cu HSV-2 este mai subțire decât cel al persoanelor neinfectate. Pentru studiu au fost analizate datele a 455 de persoane cu o vârstă medie de 70 de ani care au avut al doilea tip de virus herpes.

Concluzia: virusul herpes simplex 2 poate provoca îmbătrânirea prematură a creierului și poate crește susceptibilitatea la tulburări cognitive și boli neurodegenerative la adulții în vârstă.

boala Alzheimer
Sursă foto: Getty Images

Subțierea cortexului cerebral este adesea un semn al bolii Alzheimer. Acest lucru se datorează faptului că abilitățile noastre cognitive depind în principal de acest strat exterior al creierului, adică. procesare senzorială și memorie. În boala Alzheimer, multe proteine ​​anormale, cum ar fi amiloidele și proteinele tau, se acumulează în cortexul cerebral.

Astfel, compoziția chimică internă a celulelor se modifică. Amiloidul se lipește și formează „plăci”, iar proteina tau se acumulează, formează „noduri” și duce la necroptoză (moartea celulelor).

Tipul 2 accelerează îmbătrânirea creierului?

Cu toate acestea, noul studiu nu poate dovedi dacă HSV-2 cauzează de fapt Alzheimer, deoarece este un studiu corelațional. Poate dezvălui doar o posibilă legătură între infecția cu herpes și debutul bolii Alzheimer sau poate determina puterea acestei conexiuni.

herpesul poate provoca o boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Aproape toată lumea a contractat herpes simplex cel puțin o dată în viață. Acest lucru se datorează faptului că virusurile herpetice s-au adaptat extrem de bine la oameni.

„Virușii cunosc atât de bine sistemul imunitar încât, în cursul evoluției, au dezvoltat contramăsuri sofisticate pentru a păcăli inteligent sistemul imunitar”, spune biologul Melanie Brinkmann de la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Infecțiilor și profesor la Universitatea Tehnică din Braunschweig.

Ce sunt virusurile herpetice?

Virusurile herpetice adaptive includ peste 200 de reprezentanți cunoscuți, dintre care nouă sunt specifici oamenilor. Pe lângă virusurile herpes simplex de tip 1 și 2, acestea sunt și virusul varicela-zoster, care provoacă varicela și zona zoster, și virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză și poate fi asociat cu dezvoltarea sclerozei multiple și a diverselor tipuri de crab.

Odată infectat, virusul herpes rămâne în organism toată viața. De obicei nu există simptome, dar virusul este acolo – în organism intră într-o stare latentă și așteaptă ca organismul să slăbească – de obicei după o infecție gravă sau stres – să se manifeste din nou, de exemplu prin veziculele tipice.

Chiar dacă nu s-a găsit încă dovada definitivă a legăturii dintre infecțiile virale și bolile neurodegenerative, aceste constatări vor ajuta la dezvoltarea de terapii eficiente și posibile vaccinuri. Cum să ne protejăm? Până în prezent, nu există un vaccin aprobat împotriva virusurilor herpes simplex.

Cu toate acestea, BioNTech dezvoltă un vaccin de tip 2 (HSV-2) care se află în prezent în studii clinice. Iar persoanele care nu au contractat încă herpes virusuri se pot proteja dacă respectă anumite reguli. De exemplu, se știe că infecția are loc prin infecția cu picături sau prin contact fizic apropiat. În plus, ne putem infecta prin atingerea veziculelor cu herpes. Prezervativele pot reduce riscul de infecție în zona genitală.

Cu toate acestea, dacă aveți deja virusuri herpetice în organism, aveți nevoie de un sistem imunitar puternic – pentru a menține virușii într-o stare latentă. Prin urmare, se recomandă evitarea efortului fizic extrem, a stresului și a infecțiilor inutile, care slăbesc apărarea imunitară a organismului.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele în vârstă sau cei care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar, ar putea primi vaccinări regulate împotriva bolilor infecțioase. Pentru că cu un sistem imunitar puternic, virusurile herpesului au mai puține șanse.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel