Deşi este de preferat să gătiţi carnea la grătar în loc să o prăjiţi, specialiştii avertizează că grătarul cu cărbuni poate duce la contaminarea cărnii cu substanţe chimice periculoase care duc la apariţia cancerului.
„Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive”, explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul „MC²” din Bucureşti.
Foarte nesănătoasă este şi carnea prăjită în ulei, unt sau untură. „Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare”, precizează nutriţionistul.
Ceea ce obţineţi în urma prăjitului vor fi alimente greu digerabile, ce suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul.
Cea mai nocivă este însă carnea pane. „Alăturarea dintre pesmet, ulei şi carne e cea mai indigestă şi calorică combinaţie”, avertizează Ionuţ Ştefan.
O ariantă sigură de gătit a cărnii este la cuptor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gătitul la microunde. „Există posibilitatea preparării neuniforme a cărnii, zona centrală putând să rămână insuficient preparată termic”, menţionează Ştefan Ionuţ.
Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…
O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…
Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…
Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…
Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…