Ce boli ginecologice pot apărea la orice femeie, în funcție de vârstă

Boli ginecologice – ce trebuie să știm! Fiecare etapă a vieții, începând cu debutul menstruației, apoi cu al vieții sexuale, poate aduce pentru fiecare reprezentantă a sexului feminin și o serie de afecțiuni din sfera ginecologică.

Ar fi bine să fie informată din timp în legătură cu aceste afecțiuni ginecologice, să recunoască simptomele și, mai ales, să meargă imediat la doctorul specialist pentru a primi un diagnostic și tratamentul potrivit.

Pentru a afla care sunt principalele probleme ginecologice ce pot apărea în funcție de vârstă, am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Boli ginecologice la 20 de ani

În prima etapă după începerea vieții sexuale, un risc important îl reprezintă bolile cu transmitere sexuală precum Gonoreea sau Chlamydia, dar și probleme ce sunt legate de măsurile de contracepție folosite ori de sarcină, a punctat dr. Vythoulkas. Bolile cu transmitere sexuală, nedepistate și tratate la timp, pot avea repercursiuni asupra sistemului reproducător, ce duc în timp la infertilitate.

Examenele de secreție vaginală, testul Babeș-Papanicolau, Chlamydia și Mycoplasma-Ureaplasma sunt obligatorii a fi făcute anual. Pentru că este o vârstă la care femeile sunt foarte active din punct de vedere sexual, acestea sunt mai predispuse infecțiilor tractului urinar, astfel că recomand folosirea metodelor de contracepție la recomandarea unui medic ginecolog, precum și atenție sporită la igiena zilnică.

Boli ginecologice la 30-40 de ani

Menopauza precoce

Fertilitatea femeii începe să scadă, astfel că dacă se încearcă în cuplu obținerea unei sarcini mai mult de un an, iar aceasta nu apare, se recomandă consultul la medicul specialist în infertilitate, pentru a afla care sunt cauzele întârzierii acesteia. De asemenea, în ultimii ani, vorbim și de apariția menopauzei precoce, ceea ce duce așa cum îi spune și denumirea, la întreruperea menstruației.

Fibrom uterin

Tot după 30 de ani, putem vorbi despre apariția chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine și a endometritei, afecțiuni ce cauzează dureri greu de suportat, dar și sângerări abundente. Cert este ca la observarea oricărui simptom ce o îngrijorează, fie că este vorba despre un nodul la sân, sângerări menstruale abundente, dureri în zona pelvină etc, recomand doamnelor un consult imediat.

Fibrom uterin poze

Boli ginecologice la 40-50 de ani

Putem vorbi fie despre apariția unei sarcini, pe cale naturală (mai rar) sau prin procedura de fertilizare in vitro, dar și despre instalarea menopauzei.

Menopauza simptome

Perioada de dinaintea menopauzei este caracterizată de un nivel fluctuant al estrogenului, astfel că acesta poate provoca schimbări în ciclul menstrual – sângerările își pot schimba culoarea, numărul zilelor de menstruație pot fi mai scurte sau mai lungi, debitul sangvin este fluctuant și, nu în ultimul rând, pot apărea manifestări caracteristice menopauzei: bufeuri, stare de iritabilitate, depresii, somn tulburat, uscăciunea vaginului (ceea ce duce la durerile în timpul actului sexual) etc.

Cancer ovarian

După instalarea menopauzei, afecțiunile maligne de tipul cancerelor de col uterin, ovar, uter și sâni sunt mai des întâlnire. Sunt importante a fi efectuate investigațiile de tipul Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin ori a mamografiilor pentru cancerul de sâni, chiuretajul biopsic în cazul unor sângerări vaginale după instalarea menopauzei etc.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

10 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

11 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

11 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

12 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic