Sari la conținut

Fibromul uterin- semnele care prezic apariția unui fibrom. În ce măsura un fibrom uterin cauzează infertilitatea la femei?

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fibromul uterin este cea mai frecventă formațiune necanceroasă care se poate dezvolta mai ales în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Fibromul uterin este o tumoare benignă care se formează, așa cum îi spune și numele, la nivelul uterului. Mai exact, fibromul este format dintr-un țesut mixt, conjunctiv și muscular, care se dezvoltă în exces în cavitatea uterină. Se dezvoltă fie în interiorul peretelui uterin sau fie în exteriorul uterului. Fibroamele care apar în peretele uterului pot afecta dezvoltarea normală a uterului pe perioada unei sarcini, în funcție de mărimea pe care acestea le au.

Tumorile de acest tip care încep să se dezvolte spre exteriorul uterului pot împinge organele interne învecinate cu uterul și pot crea neplăceri ale aparatului urinar, ale aparatului digestiv și dureri abdominale.

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu a explicat în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate”  care sunt factorii determinanţi în apariţia fibroamelor uterine, simptomele, dar şi când ajungem să vorbim despre o îndepărtare a tumorii benigne.

Ce cauzează apariția fibromului uterin?

„Nu se știe precis care este cauza fibromului uterin. Sunt multiple teorii, iar una dintre ele, care este mai nouă şi care are o bază ştiinţifică mult mai solidă, se referă la faptul că fibromul se dezvoltă dintr-o celulă ce poate să genereze un tip de celule care se multiplică ulterior, generând fibromul.

Odată ce fibromul a apărut, el este stimulat în creșterea sa de hormonii sexuali, de estrogen în general, dar și de progesteron”, explică Prof. Peltecu.

Prof. Peltecu: „Stilul de viaţă nu influenţează apariţia fibroamelor”

„Există fibroame uterine care se întâlnesc congenital. Sunt familii în care mama şi fiicele au fibrom uterin, dar această situaţie nu este atât de frecventă încât să o generalizăm.

Modul de viaţă nu influenţează apariția fibromului și nici dezvoltarea sa. Sunt anumite stări care favorizează dezvoltarea afecțiunii, cum ar fi sarcina. Dar sarcina se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni care explică pe de altă parte și faptul că fibroamele apar în perioada vieții sexuale a femeii și că nu apar sau cresc după menopauză”, precizează medicul.

Semnele care indică apariția unui fibrom uterin. Cum putem depista un fibrom?

În funcție de localizarea acestuia, fibromul poate dezvolta o anumită simptomatologie. Cele mai frecvente semne ale apariției unui fibrom uterin sunt sângerările care apar în afara perioadei de menstruație.

Din fericire, mijloacele moderne de investigații medicale permit depistarea timpurie a fibroamelor, chiar înainte de instalarea oricărui simptom. În urma unui simplu consult ginecologic sau a unei ecografii abdominale, poți afla dacă suferi de această afecțiune. Dacă își păstrează dimensiunile reduse, fibromul uterin nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate.

„Cele mai multe fibroame se pot depista cu ocazia controalelor periodice pe care le face femeia. Este important ca fiecare femeie să facă o dată pe an un control ginecologic. Atât consultul cât şi ecografia permit o diagnosticare corectă a fibromului uterin.

Când apar simptome importante, fibroamele sunt de dimensiuni mari şi de obicei au nevoie de intervenţie chirurgicală”, mai atrage atenţia dr. Peltecu

Nu toate fibroamele duc la infertilitate

În funcţie de poziția lor în cavitatea uterină unde se dezvoltă sarcina, fibromul poate să influențeze fertilitatea, sarcina sau poate să nu aibă nicio influență.

„Fibroamele care se găsesc în peretele uterin, cele care se găsesc în cavitatea uterină şi care au chiar şi 1, 2 cm pot fi o cauză reală de infertilitate”, explică dr. Peltecu.

„Fibroamele nu necesită tratament. Ele au nevoie de tratament atunci când aduc complicaţii.

Cea mai frecventă complicaţie este sângerarea. Aceste fibroame care produc sângerarea sunt cele care se găsesc în cavitatea uterină.

De cele mai multe ori, fibroamele nu se tratează

Când fibroamele produc sângerare importantă şi aceasta duce la anemie, atunci ele trebuie tratate chirurgical.

Dacă sunt fibroame de dimensiuni mari, se poate ajunge uneori şi la extirparea uterului, însă balanţa trebuie foarte bine păstrată pentru că uterul este organul reproductiv al femeii.

Nu se tratează decât cele care chiar aduc complicații și care afectează fertilitatea. Alte fibroame de dimensiuni mici nu se îndepărtează.

În fond, o așa zisă recidivă a unui fibrom este de fapt o creștere a altui fibrom care a fost inițial mic sau apariția unui alt fibrom care crește stimulat de același mediu hormonal pe care îl are femeia tânără.

Nu putem vorbi de prevenție, dar putem vorbi de depistare precoce și putem vorbi de tratament judicios al fibroamelor care au nevoie de tratament. Tratament medicamentos nu există.

Tratamentul trebuie să fie judicios pentru că se fac multe excese în a extirpa fibroamele care nu produc niciun simptom. Trebuie tratate doar atunci când produc simptome femeii purtătoare”, atrage atenția prof. dr. Peltecu.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel