Durerile de spate pot fi un semnal de alarma pentru diverse afectiuni, de la simple dureri artrozice, pana la dureri generate de uzura discului, tasari vertebrale sau presiuni/ iritatii ale nervilor. De cele mai multe ori, in perioada rece, simptomele se agraveaza.
„Pe scurt, durerile de spate apar in urma unui dezechilibru intre ceea ce ii ceri corpului sa faca si ceea ce poate el. in general, exista un cumul de cauze, ne referim la: stilul de viata stationar, regimul alimentar, fumatul. in plus, trebuie sa luam in calcul faptul ca, desi organismul nostru are nevoie sa stea in doua picioare, nu avem, de cele mai multe ori, structura musculara care sa sustina gravitatia.
Astfel, rezultatele se traduc in uzarea coloanei vertebrale, proces care, in timp, genereaza dureri. Acesta este un aspect al problemei, care afecteaza mare parte din populatie. in prezent, din punct de vedere statistic, 6 din 10 adulti cu varsta de peste 65 ani, alesi aleator, fara simptome, la un examen de RMN au hernii de disc!
La cealalta extrema se situeaza cei care isi suprasolicita organismul prin practicarea diverselor sporturi (de exemplu alergare pe distante lungi) fara sa aiba o fundatie musculara care sa sustina efortul depus. Veriga cea mai slaba cedeaza, iar in acest caz este vorba de coloana vertebrala (la care se pot adauga probleme la genunchi, articulatia coxoemurala si altele)”, spune dr. in terapia dureri Ovidiu Palea, de la centrul Provita, pentru Gandul.
De ce se accentueaza durerile la frig? „Din cauza structurii musculare deficitare muschiul nu are o dinamica normala, nu poate prelua stresul mecanic cauzat de temperaturile scazute. Ca urmare, descarcarea are loc pe structura spinala, accentuand problemele existente”, adauga specialistul.
Primul pas si cel mai important este diagnosticarea corecta a cauzei.„Tratamentul poate varia, in principal conteaza gravitatea afectiunii.
Daca depistam cauza, indicatia principala este kinetoterapia. Acesta trebuie efectuata regulat, pe o anumita perioada de timp (inclusiv dupa disparitia durerii) si schimbarea stilului de viata.
Insa pacientii dispun rareori de disciplina si nu isi asuma o astfel de abordare, care necesita multa vointa si mult efort. De aceea, de cele mai multe ori, se ajunge la tratamentul simptomatic – de la antinflamatoare, pana la interventii sau operatii, toate acestea trateaza doar simptomul, nu cauza, care se afla la radacina durerii de spate”, precizeaza medicul Ovidiu Palea.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.