luni, ianuarie 18, 2021
Rusen Anca

Copiii sunt în vacanță, vara încă nu a sosit, dar cei mici pot fi duși la bazine sau piscine din oraș. Bălăceala le face bine, îi ține ocupați și le asigură o dezvoltarea armonioasă. Totul este să fii foarte atentă atunci când alegi locul de bălăceală, fiindcă din păcate, există bacterii care pot fi luate și care pot provoca boli.

Iată ce riscuri pot exista la bazin:

  • Giardioza. Aceasta este provocată de paraziții de Giardia și boală are ca manifestare scaunele diareice. Giardia este un parazit care trăiește în intestine și este transmis prin intermediul materiilor fecale. Copilul poate avea și dureri abdominale, greață, balonare, stare de rău generală.
  • Dizenteria. Este o boală determinată de un grup de bacterii numite Shigella, iar principalul simptom este diareea, dar poate să apară și febră, dureri mari abdominale care apar la 2-3 zile după infecție.
  • Norovirus – acest tip de infecție este o afecțiune medicală foarte contagioasă, care provoacă vărsături neașteptate și severe, precum și diaree. Aceasta este de obicei răspândită prin alimente sau apă contaminată. Norovirusul se manifestă prin diaree, vărsături și dureri la nivelul abdomenului. Acestea încep, de obicei, la 24 sau 48 de ore după expunerea la virus și durează câteva zile.
  • E.coli – o bacterie care poate să fie luată cu multă ușurință din apă contaminată, de aceea nu este de mirare că mulți copii prezintă diaree după ce au mers la piscină. Printre simptomele infecției cu E.coli se numără diareea, febra, vărsăturile şi crampele abdominale. Boala afectează rinichii, dar se manifestă şi la nivelul intestinului, provocând diaree.
  • Legionella. Acestă infecție cauzată de o bacterie periculoasă deși de regulă se ia din jacuzzi, se poate lua și dacă piscina respectivă nu a fost corect dezinfectată. Dacă ai avut ghinionul să te îmbolnăvești, mergi la medic pentru analize, confirmarea diagnosticului și tratamentul aferent.