Sari la conținut

Ce boli previn vinetele?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vinetele sunt o legumă care oferă numeroase beneficii pentru sănătate, având o valoare nutritivă ridicată, deoarece furnizează fibre și diverse substanțe cu proprietăți antioxidante, cum ar fi flavonoidele, nasunina și vitamina C.

De fapt, consumul său regulat este ideal pentru:

1. îngrijirea sănătății inimii: vinetele conțin nasunină și antociani, care sunt antioxidanți și previn apariția unor probleme cardiace precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral (AVC) și infarctul.

2. Îmbunătățirea circulației sângelui: această legumă are potasiu, care ajută la eliminarea sodiului prin urină și scade tensiunea arterială. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii care ajută la relaxarea vaselor de sânge.

3. Favorizează pierderea în greutate: fibrele conținute de vinete cresc senzația de sațietate, ceea ce este ideal pentru a reduce consumul de alimente. În plus, are un conținut scăzut de calorii, fiind ideală pentru a fi folosită în diete.

Ce boli previne vinetele?

4. Previne anemia: consumul de vinete favorizează producerea de globule roșii, trombocite și globule albe, deoarece este o sursă bună de acid folic.

5. Reglarea glicemiei: deoarece este bogată în antioxidanți și fibre, consumul de vinete ajută la încetinirea absorbției carbohidraților în intestin.

6. Îmbunătățirea memoriei și a funcției cerebrale: vinetele conțin fitonutrienți care previn daunele provocate de radicalii liberi asupra celulelor neuronale, având grijă de sănătatea creierului.

7. Promovează sănătatea intestinală: fibrele prezente în această legumă ajută la eliminarea toxinelor, facilitează digestia și reglează tranzitul intestinal, îmbunătățind constipația și chiar reducând riscul de cancer gastric sau de colon.

Nutriție

Deoarece vinetele sunt bogate în fibre, acest lucru le face excelente pentru o dietă sănătoasă pentru inimă. Dietele bogate în fibre pot reduce riscul de boli de inimă.

De asemenea, conține:

  • Mangane
  • Folat
  • Vitamina B1
  • Vitamina B6
  • Vitamina B3
  • Vitamina K

Lucruri la care trebuie să fiți atenți

Toți membrii familiei de legume din familia nightshade conțin alcaloizi. În doze mai mari, alcaloizii sunt otrăvitori pentru oameni. Tutunul este o altă plantă nightshade care are niveluri mai ridicate de alcaloizi și este toxică.

În timp ce plantele nightshades pe care le consumăm au un conținut mai scăzut de alcaloizi, unii experți cred că anumite persoane sunt mai sensibile la acestea. De asemenea, ei cred că nightshades pot agrava afecțiunile inflamatorii. Cu toate acestea, nu există studii științifice care să dovedească acest lucru.

Alții susțin că pur și simplu se simt mai bine atunci când exclud nightshades din dieta lor. Cu toate acestea, sensibilitățile alimentare sunt specifice fiecărei persoane.

Dacă credeți că ați putea fi sensibil la legumele nightshade, este posibil să doriți să lucrați cu un medic sau nutriționist pentru a face o dietă de eliminare sau o altă formă de testare înainte de a decide să le eliminați, scrie WebMd.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel