duminică, august 7, 2022

Temperaturile extreme din această perioadă i–au detrminat pe majoritatea românilor să folosească la capacitate maximă aparatele de aer condiționat pentru a face față caniculei.

Cu toate acestea, medicul ORL Raluca Grigore ne atrage atenția asupra bolilor la care ne expunem în momentul în care pornim aerul condiționt. Aceasta ne explică și cum este cel mai bun mod de a folosi aerul condiționat astfel încât să nu ne îmbolnăvim.

Te-ar mai interesa: Fructele verzi care pot reduce cancerele cu peste ...

aer conditionat

„Ar trebui să înțelegem ce face mucoasa nazala și ce face aerul condiționat.

Mucoasa nazală este o mucoasă nobilă care are rolul de a adapta aerul pe care noi îl respirăm la condițiile de umiditate, temperatură, puritate, presiune ale alveolei pulmonare.

Așadar mucoasa nazală purifică un aer în care este foarte mult praf sau încălzește un aer care este foarte rece sau răcește un aer care este foarte cald. Așa ne dăm seama de ce putem respira și la -10 grade și la +40 de grade.

Aerul condiționat ne oferă un confort, dar este un aer foarte uscat și atunci mucoasa nazală trebuie să îl umidifice și face un efort mult mai mare de adaptare.

Te-ar mai interesa: Cum să-ți ajuți copilul care suferă de ANXIETATE...

Afecțiuni agravate de aerul condiționat

Există oameni care au diverse afecțiuni ale mucoasei nazale, nu foarte deranjante, cum ar fi o simplă deviație de sept sau o rinosinuzită cronică sau o alergie, care în momentul în care sunt puși într-o cameră cu aer condiționat trebuie să facă un efort în plus să adapteze acest aer la ceea ce le trebuie lor.

Și atunci nasul se înfundă și apare o presiune și o durere. Pacientul care are astm, la fel și copiii, nu se vor simți foarte bine în aer condiționat.

Te-ar mai interesa: Rugăciune către Sfânta Teodora de la Sihla, ocroti...

Cum putem sta într-o cameră cu aer condiționat fără să ne facă rău

Trebuie să răcim temperatura în camera în care vrem să stăm mai multă vreme, să nu stăm în dreptul aparatelor și să ne punem niște produse care să umidifice mucoasa nazală, să o hrănească, așa cum ne punem cremă pe față, să bem foarte multe lichide ca să hidratăm și gura, iar cei care au alergie să aibă grijă să folosească un antihistaminic.

La ce să fim atenți când folosim aer condiționat acasă sau în mașină

În mașină ar trebui să nu stăm cu aerul condiționat îndreptat către noi, mai ales în zona feței pentru că persoanele care au nevralgii sau migrene pot să declanșeze o criză dureroasă din cauza temperaturii reci și ar trebui să avem grijă de filtre, care ar trebui să fie curate. Sunt boli care sunt strâns legate de infecțiile provocate de bacteriile/ciupercile care rămân în aceste filtre”, a explicat medicul ORL la Antena3.

Te-ar mai interesa: Horoscop 8-14 august. ACEASTĂ zodie trăiește o per...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private