miercuri, iunie 23, 2021

Deși, sarea nu ar trebui să lipsească din alimentație, dacă este consumată în cantități prea mari poate duce la apariția unor afecțiuni grave.

Potrivit unui studiu recent, alimentația bogată în sare

crește nivelul unor tipuri de celulele asociate bolilor autoimune precum scleroza multiplă sau diabetul de tip 1, mai ales în cazul persoanele predispuse la aceste afecțiuni.

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică a sistemului nervos central și se manifestă prin simptome precum tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simțurilor, a capacității de a vorbi și de înghiți, dificultăți de control al vezicii urinare, tulburări sexuale și deteriorarea funcțiilor cognitive.

Cercetătorii au observat că atunci când participanții la studiu mâncau alimente de tip fast food mai

mult de o dată pe săptămână aveau,un nivel crescut de celule inflamatorii pe care sistemul imunitar le produce pentru a se apăra și care în bolile autoimune atacă țesuturile sănătoase.

Pentru a afla ce efect are sarea asupra cuiva predispus la dezvoltarea bolilor autoimune, oamenii de știință au adăugat o cantitate mare de sare în dieta unor șoareci modificați genetic pentru a dezvolta scleroza multiplă. În urma acestei alimentații, rozătoarele au dezvoltat o formă mai gravă a bolii.

În plus, prea multă sare cauzează hipertensiune și boli de inimă deoare atunci când nivelul de sodiu din

organism este prea mare, corpul reţine multă apă şi astfel volumul de fluide din corp creşte. Mulţi cercetători leagă acest proces de hipertensiune, care la rândul său este legată de riscul crescut de afecţiuni cardiace coronariene sau de atac cerebral.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un adult nu trebuie să consume mai mult de 5 grame pe zi de sare.

Ultimele stiri

Parteneri