Sari la conținut

Ce boli te pot lăsa fără permis de conducere

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Boli care anulează permisul de conducere. O regulă impusă tuturor șoferilor, fie ei aspiranți sau veterani, este că trebuie să fie apți fizic și psihic. Pentru a dovedi aceasta, li se eliberează un aviz medical și psihologic, care însă nu poate fi favorabil în cazul celor care prezintă anumite afecțiuni.

Pentru obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, un șofer trebuie să treacă de o evaluare medicală și psihologică în urma căreia i se eliberează un aviz. Conform modificărilor Codului Rutier, șoferii care nu obțin un aviz pozitiv la controlul medical, nu își vor putea păstra permisul.

Bolile care duc la retragerea permisului de conducere

Iată care sunt problemele de sănătate care ar putea lăsa un conducător auto fără permisul de conducere:

  • Tulburările din sfera psihiatrică. Permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit persoanelor cu probleme mintale. Aici se numără tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite (accidente, intervenții chirurgicale pe creier și zona nervoasă, traume), retardul psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei sau incapacității de adaptare.
  • Afecțiunile neurologice. Cei cu afecțiuni neurologice (Parkinson, anevrism, AVC) nu pot deține un permis de conducere valid. Există și o excepție, în cazul în care bolnavul se prezintă cu un aviz medical care să indice ameliorarea, remisia sau dispariția afecțiunii.
  • Dependențele de alcool sau substanțe psihoactive. Băuturile alcoolice reprezintă un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru cei din jurul lor, din cauza faptului că pot reduce viteza de reacție în trafic, dar și în cazul unei situații de urgență. Același lucru se poate spune și în cazul drogurilor și substanțelor psihoactive, acestea reducând capacitatea unui conducător auto de a percepe realitatea și chiar pericolele din jur care pot apărea.
  • Afecțiunile oftalmologice. În cadrul examinărilor pentru întocmirea fișei medicale, un șofer trebuie să treacă și de evaluarea oftalmologică, care să îi ateste acuitatea vizuală și capacitatea de a percepe imaginile dinaintea sa.
  • Problemele cu auzul. Persoanele care suferă de hipoacuzie profundă bilaterală și la care nu se poate implementa nicio soluție de corecție pot primi aviz negativ de la medicul evaluator.
  • Afecțiunile aparatului cardiovascular. Printre cei care nu pot să obțină sau să își reînnoiască permisul de conducere se numără și persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Aceștia sunt expuși riscului de atac de cord, care la rândul său poate deteriora sau opri funcțiile cerebrale și duce la pierderea stării de conștiență. Un astfel de scenariu îi pune în pericol atât pe șofer, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
  • Diabetul zaharat. Există multiple forme de diabet, iar unele predispun șoferul la hipoglicemie acută. În această situație, permisul îi poate fi retras unui șofer, deoarece crizele hipoglicemice pun în pericol viața șoferului și pe a celor din jur, evoluția acestora fiind rapidă și subită. Un șofer cu hipoglicemie poate avea, fără semne de avertizare, o criză chiar în timp ce se află la volan. De aceea există posibilitatea să nu li se acorde permisul sau chiar să li se retragă.
  • Handicapul locomotor. Persoanele care prezintă defecte severe ale aparatului locomotor pot rămâne fără permisul de conducere.

Ce se întâmplă dacă o afecțiune apare după dobândirea permisului de conducere?

În cazul în care starea de sănătate a unui șofer se deteriorează după obținerea permisului de conducere, medicul de familie este persoana abilitată care poate anunța autoritățile competente. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul în care șoferul merge la cabinetul medicului de familie pentru avizul de boli cronice, anexat la fișa medicală.

În cazul în care medicul observă o problemă de sănătate, poate refuza eliberarea avizului sau poate oferi un aviz negativ, pe care să fie menționate afecțiunile de care șoferul suferă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel