Sari la conținut

Ce boli urologice pot fi tratate cu robotul Da Vinci

Principalele intervenții urologice în care este folosită tehnologia da Vinci sunt prostatectomia, nefrectomia parțială, cistectomia, pieloplastia și lista continuă. Cum se desfășoară o astfel de intervenție și ce presupune ea detaliază, pentru Doctorul zilei, dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center – Spitalul Monza.

Dana Lascu

Prostatectomia este „operația prin care este eliminată întreaga prostată împreună cu veziculele seminale și ganglionii de la nivelul pelvisului la pacienții cu cancer de prostată localizat sau/și local avansat”, explică specialistul. La nefrectomia parțială, în funcție de starea pacientului și de localizarea tumorii, scopul este să salvez o parte cât mai mare din rinchi și este indicată în special la pacienții cu tumori renale mici.

„Când spun cistectomie, mă refer la chirurgia cancerului infiltrativ al vezicii urinare. Cistectomia se poate realiza printr-o intervenție chirurgicală deschisă sau prin una minim invazivă folosind sistemul da Vinci. De asemenea, dacă vine un pacient cu o obstrucție urinară înaltă, adică o leziune care blochează fluxul de urină între bazinet și ureter, atunci eu trebuie să elimin blocajul și să reatașez partea sănătoasă a rinichiului la partea sănătoasă a ureterului. Această intervenție chirurgicală se numește pieloplastie și este o operație de reconstrucție urinară”, dezvăluie dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center – Spitalul Monza din Capitală.

– Doctorul zilei: Pentru unele dintre afecțiunile despre care vorbiți, în trecut, intervențiile presupuneau incizii mari și ore în șir petrecute lângă masa de operație. Totul ținea exclusiv de „mâna chirurgului”. Ce schimbă robotul DaVinci?

– Dr. Cristian Surcel: Robotul Da Vinci are calități incontestabile și faptul că îl folosim, aici, la Urology Robotic Center din Spitalul Monza, oferă avantaje atât pacientului, cât și medicului. Din punctul meu de vedere, contează poziția relaxată în care operez timp de câteva ore cât durează intervenția, vederea tridimensională, suturile pe care le fac mult mai repede, manevrabilitatea mult mai bună a instrumentelor care îmi permite mișcări foarte fine în spații înguste, o disecție de acuratețe fiziologică – cu vizualizarea și prezervarea unor structuri fine, dar foarte importante funcțional, cum ar fi, de exemplu, nervii. Dar să nu ne gândim acum că sistemul da Vinci este panaceul universal. Inciziile mari și orele petrecute lângă masa de operație încă sunt prezente în activitatea noastră, a medicilor urologi, de exemplu în recidivele tumorale după operații pentru cancer sau limfodisecțiile retroperitoneale pentru tumori testiculare, tumorile renale cu tromb în atriu, tumorile voluminoase renale cu invazia organelor învecinate, tumorile vezicale infiltrative invazive în organele învecinate, operațiile de exereză de salvare după radioterapie, cancerele prostatice cu extensie limfatică regional etc.

– O intervenție robotică presupune trei incizii mici prin care sunt introduse brațele acestuia, nu?! Există vreo limită pentru acest robot?

– Cred că în general, nu doar în medicină, limitele sunt date de experiența celui care face un lucru. În momentul în care ai mii de operații în spate, încerci mereu să-ți depășești limitele. Cred că acesta este și motivul pentru care sunt create în permanență aceste noi tehnologii medicale, pentru ca prin fiecare operație, noi, medicii, să depășim noi și noi limite. Și, bineînțeles mai sunt și limitele date de starea de sănă- tate sau, mai bine zis, de boala pacientului. Și ca să vă explic și cât de flexibile sunt brațele robotului, cheia stă în faptul că instrumentele robotice au avantajul suplimentar de a fi articulate. Acest lucru permite componentelor nu numai să se închidă și să se deschidă, ci și să facă rotiri complete și ră- suciri. Astfel ele permit practic o mimare mai fidelă a mâinii umane și a încheieturii mâinii. Există aici și un mare „dar”: spre deosebire de mâna umană, aceste instrumente sunt mult mai mici. Ca să vă faceți o imagine, multe dintre fălcile instrumentelor sunt similare sau mai scurte în lungime decât unghia, iar acest lucru permite incizii foarte mici și precise. Robotul îmi permite, de asemenea, să măsor mișcările mâinii. O mișcare de amploare a mâinii pe consolă poate fi tradusă printr-o micro disecție precisă. Robotul poate filtra, de asemenea, tremurul mâinii, ceea ce sporește precizia.

Avantajul unei astfel de intervenții

– Doctorul zilei: Care e, practic, pentru pacient, avantajul unei intervenții chirurgicale robotice?

– dr. Cristian Surcel: Pentru pacient, toate acestea se traduc prin evoluții postoperatorii mai simple, prin recuperare mai rapidă, un numă redus de complicații, o durată mai mică de spitalizare, mai puţină durere, recuperare accelerată şi întoarcere mai rapidă la activităţile curente. Pentru afecțiunile despre care v-am vorbit mai devreme, în cazul prostatectomiei de exemplu, față de o intervenție chirurgicală deschisă, prostatectomia da Vinci îl ajută pe pacient să își reia mult mai repede viața sexuală, are șanse mai mari pentru recăpătarea continenței urinare în termen de jumătate de an, pierde mult mai puțin sânge și are nevoie redusă de transfuzie, are un risc mai mic de complicații, risc mai mic de infecții ale plăgilor, spitalizare mai scurtă, mai puține zile în care pacientul stă cu cateter, un risc mai mic de tromboză venoasă profundă. La cistectomia parțială da Vinci, față de o intervenție chirurgicală deschisă, pacientul are nevoie de mai puține analgezice după intervenția chirurgicală, se întoarce mai repede la o dietă normală, are un timp mai scurt de spitalizare, își recuperează mai repede funcția intestinală. De asemenea, în cazul pieloplastiei da Vinci față de o intervenție chirurgicală deschisă, pentru copii, adolescenți și adulți cicatricile sunt mai mici și mai puține, scade durata de drenaj al rinichiului și implicit avem și un procent mai redus de infecții.

– Dată fiind acuratețea și faptul că nu mai tai practic pacientul cu bisturiul, perioada de recuperare după o astfel de intervenție e mai mică?

-Da, într-adevăr perioada de refacere este mai mică și recuperarea forțelor are loc mult mai ușor. Diferența este vizibilă însă nu vă pot da o rețetă, un șablon, pentru că fiecare pacient vine cu un alt trecut medical care poate schimba total datele problemei. Dar, ca să vă faceți o idee despre cât de mult este îmbrățișată tehnologia da Vinci, vă pot spune că în urologie, utilizarea sistemului da Vinci a scăzut rata de prostatectomii deschise de la 95% în 2003, la 12% în doar 10 ani. Și cu asta cred că am zis tot.

„Nimic din ceea ce este chirurgul nu poate fi înlocuit”

– Doctorul zilei: Credeți că la un moment dat roboții vor înlocui mâna medicului?

– dr. Cristian Surcel: Cred că în medicină, la fel ca în multe alte domenii, se aplică principiul mecanicului care a reparat un motor după o lovitură de ciocan: a luat un leu pentru că a dat cu ciocanul, și restul până la o mie de lei pentru că a știut unde să dea. Prin urmare cred că nimic din ceea ce îl face pe chirurg să fie profesionistul de astăzi, nu poate fi înlocuit, dar instrumentele de lucru, implicit roboții, se pot perfecționa atât de mult încât pot deveni o prelungire a corpului uman atât de necesară și firească, încât totul să devină de o naturalețe aproape înnăscută.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel