Sari la conținut

Ce categorii de pensionari vor primi 90% în plus la pensie. Unii pot primi până la 8000 de lei

pensie mică
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensionarii se împrumută ca să își cumpere medicamente și produse pentru Paște

Pensii cu 90% mai mari pentru acești români. Începând din toamnă, pensionarii din România vor beneficia de majorări ale veniturilor acordate de stat. Există anumite categorii care vor înregistra creșteri semnificative ale pensiilor. În prezent, se desfășoară un efort intens pentru dezvoltarea softului care va recalcula toate pensiile din țară conform formulei de calcul stipulate în Legea 360/2023.

În special, se urmărește îmbunătățirea situației celor care au avut salariul minim pe economie pe parcursul carierei lor. Cuantumul majorării pensiei va fi influențat în mare măsură de numărul de ani lucrați peste minimul de 25 de ani necesari pentru ieșirea la pensie.

„Odată ce normele sunt publicate în Monitorul Oficial, suntem pregătiți să încheiem contractul cu firma responsabilă de dezvoltarea softului pentru calculul pensiilor conform noii formule prevăzute în Legea 360/2023. În același timp, colegii noștri lucrează asiduu pentru finalizarea procesului de evaluare.

Ulterior, echipa responsabilă de mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii va implementa acest soft, astfel încât, conform obiectivului nostru comun, în luna septembrie, toți cei aproximativ 5 milioane de pensionari să primească pensiile recalculate conform noului cadru de calcul stabilit în Legea 360/2023”, a declarat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Pensii cu 90% mai mari pentru acești români

Persoanele care au muncit pe salariul minim pe economie și care au contribuit la CASS timp de minim 25 de ani vor fi în avantajul majorărilor cuprinse între 20% și 90%.

„Se va observa o creștere semnificativă, în special în cazul pensiilor mici, care uneori se situează chiar în apropierea indemnizației sociale minime conform prevederilor din Ordonanța 6/2009, în situația în care stagiul de cotizare depășește cei 25 de ani, reprezentând media stagiilor de contribuție în ultimii ani în domeniul pensiilor. Conform simulărilor noastre, se vor înregistra majorări spectaculoase de până la 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au atins aceste stagiuri de cotizare mai lungi și au avut contribuții reduse la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie”, a subliniat președintele Casei de Pensii.

Cine sunt pensionarii care pot primi 8.000 lei pensie la recalculare
Șeful Casei de Pensii a și prezentat cazul unui profesor care va primi peste 8.000 lei pensie. Profesorii sunt avantajați dacă stau peste 40 de ani la catedră deoarece primesc puncte bonus consistente.

Un profesor, cu stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, cu 91 de puncte realizate: pensia a ajuns la 7.471 de lei/lună la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie va ajunge la 8.216 lei/lună. Noua pensie va fi mai mare cu 25,18% decât cea actuală.

Aceste puncte bonus acordate sunt foarte importante, sunt substanțiale și cresc foarte mult pensia. Newsweek a realizat o simulare pentru alți profesori care au avut o activtate de 44 de ani ca în exemplul de mai sus pe 2 salarii medii brute diferite.

Cum se realizează punctajul anual

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (este 6.789 lei) din anul respectiv, spune legea.

În cazul unui profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 4.500 de lei, el a avut un salariu brut de 8.000 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,2 puncte.

Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,2 = 54.

la acestea se mai adaugă minim 1 punct (armata, facultatea)

În total va avea 1 + 54 + 16,5 = 71,5 X 81 = 5.800 de lei pensie de la 1 septembrie.

În cazul unui alt profesor care a muncit pe un salariu mediu net de 5.000 de lei, el a avut un salariu brut de 8.800 lei brut. El a realizat un punctaj anual de 1,3 puncte.

Dacă a muncit 45 de ani el va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 + 5 X 0,75 + 10X1 = 16,5 puncte. La acestea se aduagă opunctel de contributivitate: 45 X1,3 = 58,5.

În total va avea 1 + 58,5 + 16,5 = 76 X 81 = 6.200 de lei pensie de la 1 septembrie.

Nu am luat în considerare gradele, eventualele sporuri, sumele plătite pentru diverse activități

Cum profesorii stau mai mult la catedră, ei primesc punctele de stabilitate de mai sus, care sunt în cazul unui profesor cu 44 de ani vechime 16 puncte. Aceste puncte se înmulțesc cu 81 valoarea punctului de referință și rezultă un bonus de aproape 1.300 lei.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel