Ce complicații grave poate da boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică poate da complicații grave dacă nu luați măsuri imediat. Care sunt simptomele în cazul acestei boli și când trebuie să vă alarmați.

Boala zgarieturii de pisica, cunoscuta si sub denumirea de boala ghearelor de pisica, este cauzata de infectia cu bacteria Bartonella henselae. Pentru ca poate da complicații serioase, este bine să fim precauți cu pisicile pe care nu le cunoaștem și să evităm a le atinge.

Din păcate, aproape jumatate dintre pisici sunt purtatoare ale acestei bacterii la un moment dat, insa nu prezinta simptome, pentru ca Bartonella henselae nu imbolnaveste pisicile.

Cea mai frecventă cale de transmitere a B. henselae între pisici este prin puricii Ctenocephalides felissau fecalele acestora în care bacteriile pot supraviețui cel puțin nouă zile.

Controlul puricilor pare a fi singura modalitate eficientă de a preveni infectarea pisicilor.

Utilizarea antibioticelor pentru a trata pisicile clinic sănătoase infectate cu B. henselae este controversată, deoarece bacteriemia poate persista timp de 22-33 săptămâni la pisicile infectate experimental.

Totuși, pisicile pot fi  tratate cu doxiciclină dacă este cazul. Mare atenție! Această bacterie poate patrunde in organismul uman si daca pisica infectata linge o rana deschisa a omului.

Când apar semnele infecției

Abia la 14 zile dupa ce bacteria patrunde in organism, apar semnele infectiei. Zona infectată poate apărea umflată și roșie, cu leziuni rotunde, ridicate.

O persoană infectată poate avea, de asemenea, febră, dureri de cap, apetit scăzut și epuizare. Mai târziu, ganglionii limfatici ai persoanei de lângă zgârietura sau mușcătura inițială se pot inflama, devenind sensibili sau durerosi.

In prima faza, portiunea de piele cu care a intrat in contact pisica se inroseste si devine dureroasa. Pielea este calda la atingere si poate aparea puroiul.

Ce simptome sunt

Principalele simptome sunt următoarele iar persoanele cu imunitate scăzută (cum ar fi persoanele diagnosticate cu HIV, cancer, diabet, lupus etc.) este bine să dea o importanță crescută acestora căci pot apărea complicații grave.

  • Febra
  • Durerile de cap
  • Pierderea apetitului
  • Oboseala
  • Inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona capului, gatului ori axilei.
  • La persoanele cu un sistem imunitar slabit, boala aceasta poate cauza probleme mai grave. Pacientii cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmeaza tratamente ce le slabesc sistemul imunitar ar trebui sa evite contactul cu pisicile care le pot transmite o asemenea bacterie.
  • Intr-un număr mic de cazuri, boala zgârieturii de pisică poate provoca edem cerebral sau infectarea inimii. Asemenea infecții pot fi fatale dacă nu sunt tratate corespunzător. Insa, majoritatea oamenilor care se îmbolnăvesc grav de la zgârietura de pisică sunt imunocompromiși.
  • Imediat ce observi aceste simptome, mergi la un consult de specialitate. Medicul va stabili diagnosticul si iti va oferi o serie de indicatii pentru vindecarea rapida.

    Diagnosticare boala zgarieturii de pisica

    Daca medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba despre boala zgarieturii de pisica, va face examinarea fizica, precum si analiza de sange PCR (reactia de polimerizare in lant), astfel incat sa depisteze bacteria B. henselae in organism.

    Complicatii boala zgarieturii de pisica

    In general, boala zgarieturii de pisica se trateaza de la sine, in cateva zile, insa exista si situatii mai grave, in care pot aparea complicatii.

    Encefalopatia este una dintre complicațiile ce pot apărea. Daca bacteria ajunge la creier, apare aceasta complicatie ce poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul pacientului, notează csid.ro.

Recent Posts

5 motive pentru care membrele tale amorțesc în timp ce dormi

5 motive pentru care membrele tale amorțesc în timp ce dormi! Potrivit experților, amorțeala membrelor…

11 minute ago

Ceaiul care ajută la reumatism și la controlul zahărului din sânge

De aceea, iubitorii de ceai sunt mereu în căutarea unor variante care pot aduce beneficii…

40 de minute ago

Sâmbăta Mare 2024. Tradiții și obiceiuri: Ce NU ai voie să faci

Sâmbăta Mare 2024. Sâmbăta Mare este ultima zi înainte de Paște. Pentru credincioși, este o…

o oră ago

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii. Pentru Berbec, eforturile fizice aduc armonie…

2 ore ago

Sunt probleme cu pensiile: Mulți nu și-au primit banii înainte de Paște. Ce decizie s-a luat

Probleme cu pensiile românilor. Autoritățile spuneau că toți pensionarii își vor primi pensia înainte de…

2 ore ago

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic