Sari la conținut

Ce decizie a luat Ministerul Sănătăţii în legătură cu bolile pneumococice- principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii sub 5 ani

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi Ministerul Sănătăţii au încheiat un protocol de colaborare în lupta pentru drepturile copiilor români de a fi vaccinaţi gratuit împotriva bolilor pneumococice.

ONG-urile susţinătoare ale Coaliției pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi Ministerul Sănătăţii doresc să lupte împotriva bolilor pnemococice prin vaccinarea tuturor nou-născutilor din România, contribuind astfel la scăderea mortalităţii infantile din România, aflată la cea mai înaltă rată din Europa (9,79 la 1.000 de nou-născuţi).

,,În Uniunea Europeană, 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic în calendarul de imunizări gratuite ale copiilor în primul an de viaţă. Am căutat cele mai bune soluţii să putem implementa şi în România un program de vaccinare pneumococică, de care vor beneficia în fiecare an aproximativ 200.000 de copii născuţi în anul respectiv“, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere.

Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi nu în ultimul rând epilepsie.

Vaccinurile au redus incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli, precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusă.  În țările care au pus în aplicare vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, incidenţa bolii pneumococice s-a redus în mod constant și substanțial.

„Din nefericire, în România doar 2% dintre părinţi îşi permit să-şi vaccineze copiii împotriva acestui inamic nevăzut, pneumococul. Luptăm pentru dreptul copiilor români de a fi vaccinaţi încă din septembrie 2012, când am pus bazele acestei Coaliţii. Ne bucură semnarea protocolului şi suntem siguri că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom reuşi cât mai rapid să oferim gratuit copiilor noştri acest vaccin“, a declarat Andreea Marin, Președinte al Fundației „Pretuieşte Viaţa“  şi ambasadorul campaniei CNP 2013.

Bolile pneumococice la nivel global şi în România

  • În momentul de faţă, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare1.
  • În România, conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata mortalităţii infantile la nivelul anului 2010 la 1000 născuţi vii, a fost de 9,79, mult deasupra mediei Europene (4,18 decese la 1000 născuţi vii), fiind a doua ţară în clasamentul mortalităţii infantile,  după Republica Moldova.2
  •  Mortalitatea standard prin infecţii respiratorii acute, pneumonii şi gripă la 100 000 copii sub 5 ani în România a fost de 62,89 (sex masculin 64,84, iar sex feminin 60,81), media UE fiind  4,64 (băieţi 4,91, iar fete 4,31)3. 50% dintre cazurile severe de pneumonie la copii sunt atribuite pneumococului (S. pneumoniae).4
  • În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38% (variind între 32% şi 58%).5 Consecinţele pe termen lung ale meningitei pneumococice pot fi întâlnite în cazul a aproximativ 60% dintre copiii afectaţi.6,7,8: retard mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire, surditate.
  • O problemă în plus este dată de faptul că tratamentele cu antibiotice devin din ce în ce mai puţin eficiente din cauza creşterii rezistenţei pneumococului la antibioticele uzuale.9
  •  Anual, peste 1.600.000 de persoane mor din cauza bolilor pneumococice, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu vârste sub 5 ani, iar România se află pe primul loc în topul ţărilor europene din punct de vedere al mortalităţii infantile.17
  • În România, 1 din 4 copii români care îşi pierd viaţa în primul an de la naştere moare din cauza bolilor respiratorii, acestea fiind provocate într-o mare măsură de pneumococ.
  • Vaccinurile au redus considerabil incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli precum rujeola, variola, poliomielita a fost dramatic redusa.10,11 În ţările care au implementat vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program naţional de imunizare, incidenţa bolilor pneumococice a fost redusă în mod consistent şi substanţial
  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă introducerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare din toate statele lumii.12 Vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenţie a bolilor pneumococice şi în acelaşi timp, poate controla creşterea incidenţei bolilor pneumococice rezistente la antibiotice deoarece printre serotipurile incluse în vaccinuri sunt şi cele care prezintă mai frecvent rezistentă.13,14,15,16
  • Dacă în 23 de state europene importante copiii sunt protejaţi împotriva acestei boli, fiind vaccinaţi prin programe de imunizare derulate de autorităţi, în România nu s-a iniţiat niciun demers pentru protejarea copiilor împotriva acestor boli de multe ori fatale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.