Sari la conținut

Ce declanșează apariția și răspânirea cancerului în organism? Oamenii de știință au o nouă teorie despre cauza cancerului și despre cum putem preveni boala

Acidul lactic din sânge ar putea declanșa dezvoltarea și răspândirea cancerului, iar persoanele care obișnuiesc să desfășoare activități sportive în mod constant au un risc mai mic de cancer, în parte, datorită faptului că organismul lor poate elimina mai eficient această substanță, potrivit unui studiu realizat recent de o echipă de oameni de știință din Statele Unite, informează miercuri Xinhua.

Timp de decenii, acidul lactic a fost studiat intens în contextul exercițiilor fizice, fiind înfățișat ca un produs secundar metabolic nedorit, care se acumulează în țesuturi și în sânge în timpul antrenamentelor intense, întărind mușchii și afectând performanțele. În 1923, laureatul Nobel Otto Warburg din Germania a observat că celulele canceroase acumulează o cantitate mai mare de zahăr, sau glucoză, în comparație cu celulele normale. Acestea nu reușesc însă să îl transforme în mod eficient în energie, circa 70% sfârșind prin a deveni un produs secundar — lactatul. Fenomenul, primul semn al faptului că o celulă normală se transformă în una canceroasă ca urmare a unui metabolism celular anormal, este cunoscut drept ”efectul Warburg”.

Din cauza accentului pus în ultimele decenii pe genetică, majoritatea oamenilor de știință au trecut studierea metabolismului cancerului în plan secundar, iar rolul acidului lactic în acest sens a intrat într-un con de umbră, susține Inigo San Millan, director al departamentului de performanță sportivă și a laboratorului de fiziologie din cadrul CU Sport Medicine and Performance Center al Universității Colorado (CU) care și-a petrecut doi ani lucrând cu George Brooks, profesor la Universitatatea Berkeley din California, reputat specialist în această moleculă complexă, deseori înțeleasă greșit.

Noul studiu încearcă să facă lumină în ceea ce privește rolul pe care acidul lactic îl joacă în alimentarea angiogenezei — formarea de noi vase de sânge în interiorul tumorilor — în modul în care acesta creează un micromediu acid sau în acționează în spațiul din exteriorul celulelor canceroase ce contribuie la răspândirea acestora (metastaze).

De asemenea, cercetarea, publicată recent în jurnalul ”Carcinogenesis”, teoretizează modul în care trei factori majori de transcripție — sau proteine — cu rol în apariția și dezvoltarea majorității tumorilor — HIF-1, cMYC și p53 — declanșează și funcționarea anormală a acidului lactic în cancer.

Lucrarea face o paralelă între ceea ce se petrece în mușchii unui atlet în timpul antrenamentelor și ceea ce se întâmplă în cazul dezvoltării tumorilor. ”În timpul exercițiilor intense, mușchii angrenați prezintă multe dintre caracteristicile metabolice ca și celulele canceroase”, notează San Millan. Însă persoanele care desfășoară activități sportive în mod constant au un risc mai mic de cancer în parte datorită faptului că organismul lor poate elimina mai eficient acidul lactic acumulat.

Ca urmare, San Millan notează că un stil de viață sedentar, asociat cu un consum excesiv de zahăr, poate contribui la acumularea de acid lactic și la declanșarea procesului metabolic ce determină dezvoltarea celulelor canceroase.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel