Sari la conținut

Ce diferențe sunt între angina streptococică și cea virală

Câteva tablete de aspirină dizolvate în apă, cu care se face gargară, poate reduce intensitatea durerii în câteva ore
Câteva tablete de aspirină dizolvate în apă, cu care se face gargară, poate reduce intensitatea durerii în câteva ore

Faringo-amigdalita sau angina este o infecția acută a faringelui, a amigdalelor sau a ambelor. Tratamentul celor două tipuri de angină este total diferit. Cu ajutorul analizelor se poate stabili tipul de angină. 

De regulă, principalii vinovați sunt virușii. Dar, în peste 40% din cazuri, cauza este de origine bacteriană. Mai ales, streptococul de grup A este vinovat de apariția anginei la copil.

Care sunt simptomele anginei provocate de streptococ:

Debutul bolii este brusc. Primul simptom este acela al dificultăților de înghițire. Urmează durerea de gât și febra. Aceasta este destul de mare, uneori și 39 de grade Celsius poate avea un copil. De asemenea, printre simptome se regăsesc: starea de rău generală, dureri de ureche, somnolență, pierderea poftei de mâncare. Uneori, apar și crampele abdominale sau chiar senzația de vomă și vărsăturile.

Care sunt simptomele anginei virale:

În această boală, debutul nu mai este brusc. Afecțiunea se instalează în corp lent. Febra nu este sau dacă este nu trece de 38 de grade Celsius. Copilul are o dificultate la înghițire ușoară sau moderată. În rest, simptomele sunt exact ca cele specifice răcelilor. Nasul curge sau este înfundat, apare tusea seacă dar ușoară ca intensitate. Uneori, apare și răgușeala.

Numai medicul stabilește diagnosticul

În ambele situații trebuie să mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului. Medicii atenționează că cele două tipuri de angină sunt extrem de ușor de confundat de pacient. Explicația este aceea că la debut, angina streptococică nu se manifestă prin prezența depozitelor pe amigdale. Mai mult, dacă medicul crede că este vorba despre o angină streptococică sunt necesare analize. În cazul acestui tip de angină tratamentul va fi cu antibiotic. Mai exact, persoana bolnavă va efectua un test rapid cu ajutorul căruia medicul va putea să știe dacă e de vină streptococul. Apoi, va prescrie un antibiotic. Uneori, medicul poate cere și analize de sânge. În cazul anginei virale nu se va lua niciun antibiotic ci numai tratament pentru ameliorarea simptomelor: antitermice și antiinflamatoare.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel