Sari la conținut

Ce e bine să mănânci în acest sezon

După vacanță, revenirea la viața activă poate fi obositoare. Soluțiile pentru revigorarea organismului sunt la îndemână

Dana Lascu

Vara, organismul asimilează mai greu vitamine. De aceea, imediat ce intrăm în toamnă, este bine să ne refacem rezervele interne. Cum? Nimic mai simplu: consumând legume și fructe cu un bogat conținut de vitamine. Spanacul, de exemplu, care aduce un plus de energie, poate fi consumat zilnic alături de ouă, pește sau carne. Cercetătorii au demonstrat că el conține o cantitate mare de vitamina K. Este benefic pentru sănătatea oaselor, a inimii și a ochilor. O altă legumă care trebuie luată în considerare este varza de Bruxelles, care ne ajută în lupta împotriva cancerului, întrucât conține o combinație ideală de substanțe nutritive. Poate fi consumată verde sau fiartă, dacă adăugăm unt, sare, piper, brânză și lămâie, ori în tocane și supe. Din motive strict de miros, evităm să consumăm usturoi sau ceapă la serviciu. Totuși, putem scăpa de respirația urât mirositoare dacă mâncăm un vârf de cuțit de unt. Și merită efortul, pentru că usturoiul și ceapa sunt bogate în quercitină, un antioxidant puternic care are și efect antihistaminic și ne ajută organismul să lupte contra alergiilor. Ba mai mult, reduc inflamațiile. Sunt bune și la dietă, așa că nu le evitați.

Dovleacul, armă contra alergiilor

Conține carotenoide, care au rol antioxidant și se transformă ușor în vitamina A. De aceea, sunt un plus necesar organismului în lupta cu alergiile de toamnă. Pot fi consumați cruzi, dar cel mai adesea îi avem pe masă sub formă de plăcintă de dovleac. Totuși, nutriționiștii ne atrag atenția că ar fi bine să nu exagerăm cu zahărul atunci când preparăm plăcintele.

Afinele, superfructele din pădure

Au foarte puține calorii, în schimb sunt bogate în antioxidanți, așa că le poți mânca fără oprire. Din ele se poate face o delicioasă salată de fructe, pot fi adăugate în iaurt sau pot fi transformate în suc.

Morcovii și țelina, ambii bogați în vitamine, țin alergiile la distanță

Morcovii și țelina se găsesc din belșug în orice piață și nu sunt scumpi. În schimb, ambii sunt bogați în vitamine. Morcovii, spre exemplu, conțin betacaroten, o sursă foarte bună de vitamina A. Dacă nu-ți place să-i mă- nânci cruzi, ca pe un fruct sau în salate, atunci poți să-i consumi fierți, în ciorbe, sau tocați, în mâncăruri. De asemenea, pot fi pregătiți și la abur. Țelina este o legumă bogată în vitamica C. Are, de asemenea, compuși anti-inflamatori, ceea ce o transformă într-un inamic al alergiilor. Poate fi mâncată crudă, în salate de crudități, sau fiartă, în supe și mâncăruri.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel