Sari la conținut

Ce efect are consumul regulat de marijuana asupra creierului

Un nou studiu indică faptul că persoanele care fumează canabis perioade îndelungate de timp încep să producă din ce în ce mai puţină dopamină în creier, substanţă care este un stimul motivaţional.

Cercetători din Marea Britanie au scanat creierul a 19 fumători obişnuiţi de marijuana şi au comparat rezultatele obţinute cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) cu cele ale unui alt grup martor, de 19 persoane care nu au fumat niciodată marijuana. Subiecţii din cele două grupuri fac parte din aceeaşi categorie de vârstă.

Sistemul de analiză PET permite identificarea distribuţiei diferitelor substanţe chimice în creier.

Ei au descoperit că fumătorii de marijuana înregistrau un deficit de dopamină, substanţă chimică ce îndeplineşte un rol important în mecanismul de motivare şi în comportamentul orientat spre recompensă.

Participanţii la studiu care fumau marijuana în mod regulat, şi în special cei care au început să fumeze marijuana de la vârste mai mici, prezentau niveluri mult mai mici de dopamină în regiunea creierului denumită striatum – observaţie care poate reprezenta motivul pentru care consumatorii de canabis par a fi nişte persoane lipsite de motivaţie.

Această insuficienţă de dopamină este însă reversibilă, cercetătorii nereuşind să identifice nicio diferenţă în ceea ce priveşte concentraţia de dopamină între foştii fumători de marijuana şi persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat doar ocazional.

Concluziile acestui studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Biological Psychiatry

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: