Sari la conținut

Ce efect neaşteptat are stresul asupra aspectului fizic al femeilor

Femeile care lucrează în condiţii de stres îşi găsesc mai greu parteneri deoarece nivelul ridicat de hormon de stres le face să pară mai puţin atrăgătoare, susţine un nou studiu.

Cercetătorii au descoperi că bărbaţii le cataloghează pe femeile care au niveluri ridicate de cortizol ca având chipuri mai puţin atrăgătoare. Specialiştii consideră că acest fenomen apare ca urmare a faptului că faţa umană trimite semnale puternice referitoare la sănătate şi fertilitate, în timp ce persoanele stresate au, în general, probleme de sănătate.

Studii anterioare realizate pe bărbaţi au scos la iveală faptul că aceştia sunt consideraţi mai atrăgători atunci când au un nivel scăzut de stres şi un sistem imunitar puternic.

„Poate că nivelul scăzut de cortizol semnaleză sănătate la nivelul feţei femeii. Acest lucru ar fi confirmat de multe studii realizate pe oameni care au indicat că stresul are un impact negativ puternic asupra sănătăţii şi inclusiv asupra sistemului imunitar. O explicaţie alternativă ar fi aceea că potenţialul reproducător este semnalat de cât de atrăgător este chipul femeii (care le rândul său este mediat parţial de hormonii de stres)”, a explicat dr. Markus Rantala, biolog la Universitatea din Turku, Finlanda, coordonatorul studiului.

În studiu, oamenii de ştiinţă au vaccinat 52 de femei lituaniene tinere cu vârsta medie de 20 de ani împotriva virusului hepatic B. Ulterior ei au preluat probe de sânge pentru a măsura răspunsul imunitar al acestora la nivelul de cortizol. Într-o a doua fază a studiului, 18 bărbaţi heterosexuali au fost rugaţi să catalogheze fiecare dintre participante după nivelul de atractivitate al chipului.

Deşi nu s-a constatat nicio corelaţie între răspunsul imunitar al femeilor şi puterea de atracţie a feţei, specialiştii au putut observa că participantele care aveau un nivel mai scăzut de cortizol erau catalogate de bărbaţi ca fiind mai atrăgătoare.

Cortizolul este un hormon produs de corpul uman atunci când este supus stresului. El are mai multe roluri asupra corpului, printre care şi acela de a suprima sistemul imunitar şi de a ajuta metabolismul.

De asemenea, specialiştii de la Universitatea din Turku au observat şi că femeile considerate mai atrăgătoare aveau un nivel „ideal” de grăsime, nici prea multă, nici prea puţină.

„Studiul nostru sugerează că  puterea de atracţie a feţei femeilor nu indică răspunsul imunitar împotriva hepatitei B, dar că ea este asociată cu alte două aspecte cu efecte pe termen legate de sănătate şi fertilitate: nivelul de hormon de stres şi procentul de grăsime”, a adăugat Rantala.

Una peste alta, dacă şi alte studii vor confirma că nivelul înalt de stres îi face pe oameni să pară mai puţin atrăgători, atunci vestea pare să îi afectează mai mult pe bărbaţi deoarece o cercetare publicată acum trei ani sublinia faptul că nivelul de cortizol al bărbaţilor creşte atunci când aceştia se află în compania femeilor frumoase.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel