Sari la conținut

Ce efecte au multivitaminele asupra creierului. Uite care este concluzia cercetătorilor

Vitamine care dau un impuls organismului
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Ce efecte au multivitaminele asupra creierului. Cercetătorii au studiat peste 3.500 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care au luat zilnic multivitamine. Uite la ce concluzie au ajuns.

Voluntarii au completat testele de abilități de gândire înainte de începerea studiului și le-au repetat la un an după finalizarea acestuia.

Cei care au luat multivitamine și-au amintit în medie 7,81 de cuvinte – cu puțin peste 0,7 cuvinte mai mult decât reușiseră să își amintească în anul precedent.

Cei cărora li s-a administrat o pastilă falsă și-au amintit în medie 7,65 cuvinte – cu 0,44 cuvinte mai mult decât în anul precedent.

În timp ce rezultatele ridică speranța că persoanele care iau multivitamine ar putea să-și amintească mai bine numele oamenilor după ce le aud, sunt necesare mai multe cercetări, deoarece studiile anterioare au ajuns la concluzii contradictorii cu privire la faptul că vitaminele îmbunătățesc memoria oamenilor.

Autorii studiului estimează că persoanele care au luat multivitamine au avut o memorie echivalentă cu cea a unei persoane cu trei ani mai tinere.

Autorii recunosc, de asemenea, că efectele au fost atât de mici încât persoanele care iau multivitamine ar putea să nu observe o diferență notabilă în memoria lor.

O altă constatare este că persoanele care au luat multivitamine nu s-au descurcat mai bine la testele privind memoria pe termen lung, memoria vizuală sau funcția executivă – tipul de gândire care ajută la luarea deciziilor și la organizare.

Cu toate acestea, Dr. Adam Brickman, autorul principal al studiului de la Universitatea Columbia, a declarat: „Pierderea memoriei și a cunoștințelor cognitive este o problemă de sănătate majoră pentru persoanele în vârstă și există puține modalități de a o trata”.

Multivitaminele pot avea un efect mic

„Studiul nostru sugerează că multivitaminele pot avea un efect mic, dar semnificativ, deși sunt necesare mai multe cercetări”.

Aceste pastile ar putea funcționa mai bine la persoanele cu boli cardiovasculare, care ar putea avea mai multe deficiențe de vitamine, deoarece acest grup a înregistrat o îmbunătățire mai puternică a memoriei, potrivit unei analize ulterioare.

Unii experți consideră că deficiențele nutritive pot provoca modificări minore în creier, pe care suplimentele de vitamine le pot preveni.

Mulți oameni de știință susțin că cel mai bun mod de a obține toți nutrienții este printr-o dietă echilibrată.

Dr. Brickman a declarat: „Deși multivitaminele sunt, în general, sigure, oamenii ar trebui să consulte întotdeauna un medic înainte de a le lua”, potrivit Pro News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel