Sari la conținut

Ce este bine să mănânci și ce nu atunci când alăptezi

alaptare
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Importanta alaptarii

De cele mai multe ori mamele se tem că alimentația lor va afecta bebelușul. Însă dacă ele vor evita semipreparatele, nu vor face excese, nu vor bea și vor mânca   mâncare gătită în casă, totul va fi bine. Cu cât mai puțini aditivi alimentari, cu atât mai bine!

Este adevărat că un lapte de calitate depinde mult de ceea ce mama consumă ca alimente. Mai mult, ceea ce mama mănâncă va fi de ajutor și în producerea laptelui.

Ce nu este bine să faci când alăptezi:

  • Stai departe de conserve, deoarece conțin multe E-uri. Alimentele proaspete sunt mai bune decât cele înghețate, iar cele congelate sunt calitative comparativ cu cele conservate.
  • Deși cu siguranță îți dorești să revii la greutatea de dinaintea sarcinii, trebuie să înțelegi că în perioada în care alăptezi nu ai voie să ții o dietă strică. Specialiștii spun că în perioada alăptării dietele restrictive pot să aibă ca și consecință pierderea laptelui.
  • Crește atât consumul de apă, ceai de lactație cu 1 l pe zi, astfel încât să bei în jur de 3 litri de lichide zilnic, cât și consumul caloric zilnic până la 2500 calorii. Nu exagera cu dulciurile. Este indicat să mănânci mai multe proteine.
  • Nu fuma, fiindcă nicotina ajunge direct la copil prin lapte.
  • Stai departe de alcool! Sunt studii care arată că alcoolul trece în lapte în mai puțin de o oră, iar dacă bebelușul îl ingeră în cantitate mare, sunt șanse mari să aibă probleme de creștere.
  • Cofeina poate afecta compoziția nutritivă a laptelui matern. Nivelul de fier din laptele matern al unei femei care bea mai mult de trei cești de cafea pe zi în fazele timpurii ale alăptării este cu o treime mai mică decât cea a unei mame care nu bea nici unul. De aceea este indicat să limitezi consumul de cafea, la modul ideal ar fi o ceașcă pe zi.
  • Nu lua medicamente fără a va consulta medicul, fiindcă acestea sunt contraindicate când alăptezi.

Ce trebuie să conțină alimentația când alăptezi: 

  • Consumă grăsimi nesaturate primare. Uleiul de floarea soarelui, de rapiță, de măsline sau de porumb furnizează acizi grași care sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. Dar este indicat să le consumi în stare crudă, deoarece consumate prin prăjire nu fac decât să încarce caloric organismul, fără a-i furniza deloc proteine sau vitamine.
  • Este indicat să consumi alimente care conțin vitamina B9 (acidul folic), vital dezvoltării sistemului nervos al copilului. Acidul folic se găsește în sparanghel, varză, porumb, năut și spanac, grâul, sucul de portocale, nuci, avocado, mazăre.
  • Consumă 1.200 mg de calciu pe zi. Acesta poate fi luat din produse lactate, legume crude, alune, migdale. Nu uita de suplimentele care conțin zinc și pe care le găsești în ouă, carne, făina integrală și ovăz.
  • Ai nevoie de proteine deoarece copiii în creștere folosesc o mulțime de proteine, așa că va trebui să consumi suplimentar proteine ​​dietetice pentru a le satisface nevoile. Proteina este vitală pentru creșterea, întreținerea și repararea celulelor. Proteina medie necesară pentru alăptare este de 54 g pe zi, dar este posibil să ai nevoie de 67 g pe zi sau mai mult. Sursele bune de proteine ​​includ: carne (inclusiv pește și păsări), ouă, lactate, leguminoase (fasole, struguri, produse din soia).
  • Ai nevoie de iod. Iodul este un microelement, care se găseşte în cantităţi mici în organismul uman (15-20 mg la adult), rolul său esenţial fiind cel de substrat pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni joacă un rol vital în dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos înainte de naştere, la nou-născut şi la copiii mici. Hormonii tiroidieni sunt foarte importanţi şi în dezvoltarea altor organe şi în procesul de creştere al copilului. Dacă la adult necesarul de iod este de 150 µg/zi, la femeia însărcinată şi la cea care alăptează necesarul este mai mare. Ultimele norme ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), recomandă creşterea aportului de iod la femeia gravidă la 220 µg/zi şi la cea care alăptează de 270 µg/zi. Sursele bune de iod includ: fructe de mare, lapte, legume.
  • Vitamina A este vitală pentru creșterea normală și ajută copilul să reziste la infecții. Mamele care alăptează necesită în medie 800 μg pe zi de vitamina A, dar este posibil să ai nevoie de până la 1100 μg pe zi sau mai mult. Sursele bune de vitamina A sunt: lapte, brânză, ouă, pește, caise, spanac, broccoli, morcovii.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel