Sari la conținut

Ce este chistul Baker şi cum se tratează? (VIDEO)

artrita
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum scapi de durerile provocate de artrită

Chistul Baker este o umflătură plină de lichid care se dezvoltă în partea din spate a genunchiului. De regulă, este diagnosticat cu ajutorul unui RMN la genunchi, iar tratamentul se poate face în unele cazuri cu remedii la domiciliu, dar alteori poate fi nevoie de medicamente sau chiar de intervenție chirurgicală.

Articulația genunchiului este căptușită în interior cu membrană sinovială, care secretă lichidul sinovial care are rolul de a lubrifia suprafața articulară și de a hrăni cartilajul articular.

În mod normal, cantitatea de lichid sinovial este mică, de câțiva mililitri. În cazul unui traumatism, în gonartroză sau alte afecțiuni inflamatorii ale genunchiului, la nivelul cavitații articulare se poate acumula o cantitate importantă de lichid sinovial, potrivit doc.ro.

 

Bolile care favorizează apariţia chistului Baker

Chistul Baker apare de foarte multe ori ca un efect secundar al unei afecţiuni inflamatorii sau leziuni articulare, cum ar fi: ruptura de menisc, guta, ruptura de ligament sau artrita reumatoidă. În cazul chisturilor simptomatice, medicul va trata afectiunea care a favorizat apariţia chistului.

De cele mai multe ori, chistul este de dimensiuni mici și nu afectează funcțional genunchiul și este descoperit întâmplător în cadrul unei investigații imagistice. Dacă chistul Baker este voluminos poate provoca dureri, dificultate la mers și o limitare a mișcărilor de flexie.

Uneori, la efort, chistul se poate rupe. În acest caz, pacientul va resimţi o durere de mare intensitate, urmată de umflarea gambei. Diagnosticul diferențial se face cu ruptură musculară sau cu tromboză venoasă profundă, potrivit sursei citate. Ca tratament imediat pot fi eficiente medicamentele antiinflamatoare, la fel ca şi bandajele compresive sau compresele cu gheaţă pentru a reduce umflătura.

Extragerea lichidului sinovial din chist se va face sub ghidaj ecografic. Mai pot fi eficiente si injectiile intraarticulare, efectuate doar la recomandarea medicului specialist. În cazuri mai complicate, medicul chirurg ortoped poate recomanda excizia chirurgicală, care să redea funcţionalitatea genunchiului şi a mobilităţii articulare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel