Sari la conținut

Ce este colesterolul și care sunt valorile normale de colesterol în sânge?

alimentul care scade colesterolul
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Colesterolul este o subtanță necesară organismului , precum sunt și alți nutrienți esențiali. Acesta are rolul de a proteja unele organe și țesuturi și, în limite normale, este benefic pentru organism. Cu toate acestea, excesul de colesterol poate provoca, într-adevăr, anumite afecțiuni cardiovasculare.

Colesterolul nu este întotdeauna rău. De fapt, ai nevoie de această substanță ca organismul tău să funcționeze în mod corespunzător. Aceste îndeplinește numeroase roluri la nivelul întregului corp și este esențial pentru sănătate. Totuși, este bine să știi ce este colesterolul și, de asemenea, în ce moment nivelul de îți poate pune în pericol starea de sănătate.

Ce este colesterolul și care este rolul său în organism?

Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În plus, el se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri, explică bioclinica.ro.

Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar ce este în exces se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, în timp ducând la apariția diferitelor tipuri de afecțiuni. Cu toate acestea, atunci când se află în valori normale, acesta îndeplinește o serie de funcții esențiale la nivelul organismului:

-Îmbunătățește și reglează sistemul imunitar;
-Protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza și de a produce energie;
-Ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron);
-Protejează sistemul cardiovascular și musculatura întregului corp;
-Este responsabil pentru sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale;
-Este vital în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor;
-Ajută la sintetizarea vitaminei D3;
-Sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
-Îndeplinește un rol similar antioxidanților, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Tipurile de colesterol

Din cauza faptului că moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine: chilomicroni, VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein), IDL (Intermediate Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein).

Colesterolul LDL, sau ”colesterolul rău”

Colesterolul înglobat în lipoproteinele LDL este denumit și „colesterol rău”, deoarece transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular.

Colesterolul HDL, sau „colesterolul bun”

În schimb, colesterolul înglobat în HDL este numit și „colesterol bun”, pentru că împiedică procesul de formare a plăcii de aterom (depozit lipidic), transportând excesul de colesterol înapoi către ficat, unde este procesat și eliminat din organism.

Care este valoarea normală a colesterolului în sânge?

Nivelul colesterolului se poate determina printr-un set de analize medicale. Înainte de a le efectua, este recomandat să nu mănânci sau să bei alte lichide în afara de apă cu aproximativ 9-12 ore înainte.

  • Colesterol total – valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 – 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
  • LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 – 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
  • HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
  • Trigliceridele: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 – 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.