
Ce este dermatita de contact? Care sunt simptomele dermatitei de contact?

Ați folosit vreodată un nou tip de produs de îngrijire a pielii sau detergent, iar pielea să devină roșie și iritată? Dacă da, este posibil să fi experimentat dermatită de contact. Această condiție apare atunci când substanțele chimice cu care intri în contact provoacă o reacție.
Majoritatea reacțiilor dermatitei de contact nu sunt severe, dar pot fi neplăcute până când mâncărimea dispare.
Te-ar mai interesa: Alzheimer cu debut precoce : Dacă tot SPUI asta, a...
Simptomele dermatitei de contact depind de cauza și de cât de sensibil sunteți la substanță.
Simptomele asociate cu dermatita alergică de contact includ:
Dermatita de contact iritantă poate provoca simptome ușor diferite, cum ar fi:
Există trei tipuri de dermatită de contact:
Dermatita de fotocontact este mai puțin frecventă. Este o reacție care poate apărea atunci când ingredientele active dintr-un produs pentru piele sunt expuse la soare și duc la iritații.
Dermatita alergică de contact apare atunci când pielea dezvoltă o reacție alergică după expunerea la o substanță străină. Acest lucru face ca organismul să elibereze substanțe chimice inflamatorii care pot face pielea să se simtă mâncărime și iritată.
Te-ar mai interesa: 3 motive pentru care câștigăm mai multă grăsime ab...
Cauzele frecvente ale dermatitei alergice de contact includ contactul cu:
Dermatita de contact iritantă este cel mai frecvent tip de dermatită de contact. Se întâmplă atunci când pielea intră în contact cu un material toxic.
Substanțele toxice care pot provoca dermatită de contact iritantă includ:
Dermatita de contact iritantă poate apărea și atunci când pielea intră în contact cu materiale mai puțin iritante – cum ar fi săpunul sau chiar apa – prea des.
Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...
Persoanele ale căror mâini sunt expuse frecvent la apă, cum ar fi frizerii, barmanii și lucrătorii din domeniul sănătății, suferă adesea de dermatită de contact iritantă a mâinilor, de exemplu.
Majoritatea cazurilor de dermatită de contact dispar de la sine odată ce substanța nu mai este în contact cu pielea. Iată câteva sfaturi pe care le poți încerca acasă:
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.