Sari la conținut

Ce este dieta fără reziduuri și cine o poate ține

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dieta fără reziduuri nu este o dietă echilibrată sau o cură de slăbire. Ea ar trebui urmată numai pe bază de indicație medicală. Este o dietă de menajare digestivă foarte avansată, care are ca scop facilitarea digestiei, reducerea pe cât posibil a riscului de flatulență și evitarea unui volum mare de scaune.

Când este indicată dieta fără reziduuri?

Înainte de o colonoscopie, spun medicii. Dieta fără reziduuri este prescrisă înainte de anumite examinări medicale, cea mai frecventă fiind înainte de o colonoscopie”, explică Aurore Lavergnat, dietetician-nutriționist. De asemenea, este recomandată înainte de o scintigrafie cu lavaj gastric, o clismă cu bariu etc.

Înainte și după o operație

„Se recomandă, de asemenea, înainte și după operații în caz de rezecție intestinală, obstrucție intestinală, cancer de colon etc.”, precizează dieteticianul-nutriționist.

În caz de boli intestinale

„Alimentele fără reziduuri sunt utile și în cazul anumitor boli digestive. Dieta fără reziduuri este urmată de persoanele care suferă de rectocolită hemoragică și de boala Crohn în timpul crizelor”, explică dieteticianul-nutriționist. La unii pacienți, aceste crize pot dura mai multe săptămâni sau chiar luni.”

Dieta fără reziduuri: cât timp să o urmezi?

Este o dietă de scurtă durată: trebuie ținută între 3 și 7 zile maximum, pentru că nu este lipsită de efecte secundare. Ea poate duce la constipație, oboseală, lipsă de fier, vitamine și minerale. În special, la persoanele care suferă de patologii digestive inflamatorii și care o urmează cu regularitate, avertizează Aurore Lavergnat, aceste patologii digestive duc deja la malabsorbție.

Alimentele autorizate și interzise în dieta cu reziduuri zero

„În dieta fără reziduuri, toate alimentele pe bază de fibre, fie ele vegetale sau animale, sunt eliminate din alimentație”, precizează dieteticianul.

Alimentele interzise: toate fructele, fructele uscate, fructele oleaginoase, legumele, leguminoasele, carnea de categoria a 2-a și a 3-a, fie că este vorba de carne de vită, miel, porc, vițel etc. (pulpă, scapulară, coastă, gât etc.), folosită adesea la prepararea mâncărurilor. ) utilizate adesea pentru a găti tocănițe, caserole, blanchete, cereale integrale (pâine integrală, pâine cu cereale, orez, paste făinoase), semințe (in, chia, dovleac etc.), sucuri de fructe cu pulpă, grăsimi animale și vegetale fierte, gemuri, sosuri, mirodenii, condimente, băuturi răcoritoare etc.

Alimente autorizate: ouă fierte, pește alb, cereale rafinate (biscuiți, biscuiți etc.), orez alb, paste tradiționale, semolă albă, unt crud, ulei adăugat după ce a fost gătit, carne de pasăre, șuncă albă fără șorici, iepure, anumite produse lactate (brânză de vaci, iaurt simplu, brânză fiartă etc.), potrivit Sante Magazin.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel