joi, august 18, 2022

”Medicina nu este altceva decât o educație greșită despre mizeria muritorilor”, afirmă Haider Warraich, medic de la Brigham and Women’s Hospital și profesor asistent la Harvard Medical School.

Ce este DUREREA? Medic: ”Tot ce știm este greșit”

Medicul susține că ”educația greșită” a medicinei occidentale provine din „transformarea persoanelor în pacienți și a vindecătorilor în furnizori și prin separarea corpului de minte, a senzațiilor fizice de stările emoționale și a durerii de suferință”.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Pericolele din spatele tatuajului pentru ...

Luptele de lungă durată cu durerile de spate debilitante aproape i-au zădărnicit cariera medicală. Astăzi, el aduce experiențele sale atât cele de medic, cât și cele de pacient, într-o examinare asupra naturii și istoricului durerii, publicată într-un articol al CNN.

Condamnând numite eșecuri, el solicită o abordare mai holistică, interdisciplinară.

”Aproape tot ceea ce știm despre durere și despre modul în care o tratăm este greșit. Atât pacienții, cât și medicii au fost învățați că durerea cronică este în esență durere acută prelungită.

Dar, în timp ce durerea acută urcă din măduva spinării până la creier, durerea cronică poate coborî adesea din creier, fără niciun declanșator din corp. Eșecul potrivit căruia tratamentele pentru durerea acută vor funcționa pentru durerea cronică a dus, în parte, la epidemia de opioide și a împiedicat oamenii să primească tratamente care ar fi putut oferi mai multă ușurare.

Te-ar mai interesa: Secretele tenului perfect după 50 de ani: cum ne î...

Medicina occidentală a încercat să limiteze durerea la senzații strict fizice, pe baza instrumentelor de care dispune pentru a le aborda. Dar durerea nu este pur fizică”, a spus Haider Warraich.

Ce este durerea?

”Știința sugerează ceea ce mulți pacienți știu că este adevărat: durerea este o combinație de senzație fizică, traumă emoțională și memorie. Imagistica creierului a dezvăluit că creierul emoțional este mult mai implicat în experiența durerii cronice decât durerea acută. Pentru sistemul nervos, durerea cronică este cel mai adesea asemănătoare cu o emoție pe care o simțim într-o parte a corpului nostru.

Te-ar mai interesa: Atenție la fibromul uterin! Poate da complicații g...

Considerând durerea ca un fenomen pur fizic, limităm tratamentele la pastile și proceduri, împiedicând oamenii să obțină intervenții pentru sănătatea mintală care sunt probabil la fel de eficiente, dacă nu chiar mai eficiente. Abordarea ideală a managementului durerii este interdisciplinară”, a mai spus Warraich.

Tratamentele alternative VS cele tradiționale

„De exemplu, când aveam dureri groaznice de spate, îmi făceam griji că exercițiul ar putea să mă lase paralizat sau că coloana mea s-ar putea rupe în jumătate. Modalitățile alternative ne ajută să reformulam modul în care gândim despre durere. O abordare interdisciplinară oferă pacienților acces la diferite opțiuni, inclusiv terapie cognitivă, terapia de acceptare și angajament, exerciții fizice, reabilitare fizică și chiar hipnoză.

Te-ar mai interesa: Sfatul zilei de 18 august: Nativii Balanță trebuie...

Opioidele ar putea fi înlocuite de analgezice

Deosebit de eficientă este terapia de reprocesare a durerii. Dezvoltată special pentru persoanele care suferă de durere cronică, ajută la eliminarea componentei de frică a durerii. Dovezile care susțin eficacitatea tratamentelor alternative ca acestea sunt adesea mai convingătoare decât multe dintre procedurile și prescripțiile comune pe care le oferim de obicei pacienților noștri”, a adăugat medicul.

Te-ar mai interesa: Fructe cu ”puteri miraculoase” asupra organismului...

Mai multă durere în timpul medicației

”Indiferent dacă vorbești cu pacienții sau te uiți la cercetare, vedem că sistemul de sănătate dă greș în fața persoanelor cu durere cronică în multe moduri. Am permis să se infiltreze minciuni în educația noastră medicală, care au fost în esență create de cei cu interese financiare, declanșând o criză în care Statele Unite prescriu 30% sau mai mult din opioidele din lume, deși nu simțim mai multă durere decât alți oameni.

Între timp, un studiu randomizat pe oameni cu dureri de spate și articulații moderate până la severe a arătat că persoanele cărora li s-au administrat opioide pentru durerea cronică au avut de fapt mai multă durere în timpul medicației decât cei cărora li s-au administrat analgezice mai puțin puternice, cum ar fi ibuprofenul”, a afirmat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private