Sari la conținut

Ce este grăsimea musculară și ce probleme de sănătate provoacă? Atenție! Poate crește riscul de deces

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ceaiul verde topește grăsimea din organism

Ce este grăsimea musculară și ce probleme de sănătate provoacă? Atenție! Poate crește riscul de deces

Pe măsură ce îmbătrânim, grăsimea se acumulează în mușchi, deși experții nu sunt în întregime siguri de ce se întâmplă acest lucru. Totuși, potrivit Healthstat, cercetătorii au arătat că miostoza poate crește riscul de deces în rândul adulților altfel sănătoși la fel de mult ca diabetul de tip 2 și fumatul.

În timp ce un număr tot mai mare de cercetări identifică riscuri grave pentru sănătate asociate cu miosteoza, raportează cercetătorii, aceasta este adesea trecută cu vederea de către medici, dintre care majoritatea se bazează pe indicele de masă corporală (IMC) pentru a estima grăsimea corporală. Prin urmare, cercetătorii îndeamnă profesioniștii din domeniul medical să utilizeze alte metode decât indicele de masă corporală pentru a calcula grăsimea musculară.

Cercetătorii au subliniat că IMC nu reușește să ofere o reprezentare exactă a compoziției corporale, deoarece persoanele cu IMC similare pot avea niveluri foarte diferite de risc pentru sănătate.

Ei au arătat, de exemplu, că tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică a abdomenului oferă o evaluare mai precisă și mai amănunțită a depozitelor de grăsime.

Detalii din studiul grăsimii musculare

În timpul studiului, cercetătorii au urmărit evenimentele adverse de sănătate, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și anevrisme, pe o perioadă de urmărire de aproximativ 9 ani.

Din cei aproape 9.000 de adulți sănătoși din studiu, 507 au murit în perioada de urmărire, iar miosteatoza a crescut riscul de reacții adverse grave și a apărut la 55% dintre cei care au murit.

S-a observat, de asemenea, că excesul de grăsime musculară a crescut rata absolută a mortalității pe 10 ani cu 15%, mai mult decât factorii de risc cunoscuți pentru moartea timpurie, cum ar fi obezitatea (7%), boala ficatului gras (8%) și pierderea musculară (9%).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel