Sari la conținut

Ce este karma și cum te afectează. 5 semne că ai datorii karmice

Starea de fericire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Coaching si wellbeing

Ce este karma. În ultima perioadă, din ce în ce mai multă lume folosește cuvântul „karma”, referindu-se la o acțiune care se întoarce împotriva celui care a inițiat-o.

De fapt, frazele celebre „karma is a bitch” și „instant karma” își au echivalentul în proverbele românești „ce semneni aia culegi” sau „cum îți așterni așa dormi”.

Oricum ar fi, foarte mulți oameni care cred în karma sunt convinși că istoria se repetă până când ne învățăm lecția și până când ne dăm seama ce trebuie să schimbăm în drumul nostru și că există e punere în balanță a binelui și răului fiecăruia dintre noi, dincolo de judecata umană. Iar această judecată spirituală este fără de greșeală și nepărtinitoare.

Ce este karma

Karma, doctrina esențială a Buddhismului și a Hinduismului, este un concept religios și filozofic prin care fiecare activitate, decizie fizică sau spirituală are o urmare obligatorie, pozitivă sau negativă.

Conform definiției oficiale, karma este înțeles un concept filosofic-religios, prin care fiecare nicio acțiune nu rămâne fără urmare. Budiștii consideră că acțiunea cu pricina poate avea o urmare și în viața viitoare, nu neapărat în aceasta.

Tradus mot a mot, „Karma” înseamnă „acțiune” în limba sanscrită (primele limbi indo-europene scrise).

Cu toate acestea, conceptul nu este ceva rău și este diferit de ideea de „păcat”. Aceasta poate fi considerată sinonim cu legea firii.

Există mai multe tipuri de karma

Exista mai multe tipuri de Karma, in functie de nivelul la care se manifesta. Traditia budista afirma ca exista:

  • karma individuala,
  • karma familiala,
  • karma unui oras sau a unui loc,
  • karma nationala si karma internationala.

Karma individuala are legatura – asa cum spune si numele sau – cu fiecare individ in parte si cu actiunile sale.

Karma familiala se poate manifesta la nivel de familie, fiind posibil ca anumite fapte ale parintilor, bunicilor sau ale altor rude, sa influenteze si viata altora din neamul respectiv, transmitandu-se, astfel, un soi de vina karmica (exista un concept similar si in psihologie, numit psihogenealogie).

Se spune ca in fiecare familie exista un suflet mai inalt din punct de vedere spiritual, care preia o parte din responsabilitatile karmice ale familiei, vindecand, astfel, anumite traume sau rani pe care le au membrii familiei si restabilind echilibrul karmic familial.

De altfel, si la nivel de oras, stat sau continent, poate exista o karma proprie, care are efect asupra tuturor locuitorilor si cetatenilor. De-a lungul istoriei, se poate observa faptul ca anumite civilizatii sau tari au avut mult de suferit, confruntandu-se cu razboaie, boli sau foamete – de cele mai multe ori, acestea au fost urmari karmice ale altor fapte din trecut, care si-au pus amprenta, in mod negativ, asupra echilibrului spiritual al poporului respectiv.

Ce sunt datoriile karmice și cum plătești greșelile din viețile anterioare - Catchy

Ce este o datorie karmică: 5 semne că ai datorii karmice

Se spune că aproape fiecare persoană în parte are anumite datorii karmice pe care trebuie să le plătească Universului, însă datoria și consecințele pe care le plătim, pot varia destul de mult. Printre primele semne care arată că aveți o datorie karmică se numără și următoarele:

  • nu puteți scăpa de aspectele negative din viața voastră (necazurile financiare, dependența de anumite lucruri sau chiar depresia)
  • relațiile cu oamenii din jurul vostru sunt destul de dificile. Simțiți că multe dintre acestea sunt deja distruse și nu mai puteți face nimic pentru a le salva
  • vă confruntați cu multe probleme și sunteți mai mereu agitată
  • vă este greu să vă găsiți liniștea interioară
  • vă luptați cu o depresie severă

In aceste cazuri este vorba, de asemenea, de o karma colectiva, care se imparte intre mai multe fiinte care sunt interconectate. Chiar daca exista karma individuala, anumite actiuni si demersuri au un efect asupra maselor de oameni si asupra lumii in care indivizii traiesc.

Actiunile pozitive, care vin in beneficiul celorlalti, te pot ajuta sa urci pe scara spiritualitatii, iar actiunile egoiste sau lipsite de bunatate pot deteriora karma individuala.

Astfel, karma are legatura si cu empatia fata de oamenii din jurul tau. Progresul spiritual poate fi obtinut atunci cand individul intelege care sunt tipurile de actiuni care il ajuta sa evolueze din punct de vedere karmic.

Trebuie sa acorzi o atentie deosebita faptelor si actiunilor din trecut, incercand sa observi modul in care acestea iti influenteaza prezentul. Astfel, intelegand, pe cat posibil, relatia cauza-efect, vei putea sa iti adaptezi actiunile din prezent, invatand din greselile anterioare si devenind mai intelept si mai spiritual.

Este important sa nu actionezi doar conform dorintelor si intereselor tale, ci si in beneficiul celor din jurul tau, dand dovada de altruism, empatie si bunavointa.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel