luni, noiembrie 30, 2020
Elena Oceanu

Am auzit de multe ori că pentru a pierde în greutate trebuie să ţinem dietă şi să facem exerciţii. Dar este necesar să le facem pe amândouă?

Pentru Bob Harper, antrenor în cadrul show-lui The Biggest Loser, alimentaţia este mai importantă decât mişcarea.

Se pare că, oamenii care cred că dieta este cel mai important factor în controlul greutăţii tind să  aibă un indicele de masă corporală (IMC) mai mic decât cei care se bazează pe exerciţii, conform unor noi studii publicate in Psychological Science.

În cadrul acestor studii, cercetătorii au întrebat mai mult de 1200 de persoane din America, Canada, China, Franţa şi Corea de Sud despre factorul principal care duce la obezitate. De asemenea au înregistrat înălţimea şi greutatea participanţilor pentru a le calcula indicele de masă corporala. Potrivit rezultatelor, cei care au declarat că este mai important să rămâi activ pentru a preveni obezitatea au avut un IMC mai mare decât persoanele care au spus că alimentaţia este cheia pentru controlul greutăţii.

Teoriile oamenilor referitoare la controlul greutăţii au un impact asupra alegerilor alimentare pe care le fac. ,,Ceea ce credem ne dictează acţiunile” spune prof. Brent McFerren, un ,,Gândeşte-te puţin. Dacă te gândeşti că exerciţiile fizice te vor ajuta să-ţii greutatea sub control, poate te mişti mai mult, dar te concentrezi mai puţin pe ceea ce mănânci. Deşi exerciţiile te ajută să slăbeşti şi te fac să te simţi mai bine, pe lângă alte beneficii – oamenii tind să supraestimeze caloriile pe care le ard în timpul antrenamentelor şi mănâncă mai mult”, mai spune McFerran.

,,În schimb, atunci când crezi că dieta este cea mai mai bună cale să îţi menţii greutatea, poate te gândesti mai puţin la exerciţii – dar te uiţi atent la ce pui în farfurie. Şi ăsta este un lucru inteligent deoarece majoritatea oamenilor subestimează cantitatea de calorii pe care o consumă”, adaugă McFerran.

Deşi este greu să slăbeşti doar cu exerciţii, să rămâi activ ajută în controlul greutăţii – şi este foarte important pentru sănătatea ta, potrivit lui Keri Glassman expert în slăbire. Nu numai că exerciţiile produc endorfine care îţi cresc rata metabolismului dar susţin şi sănătatea inimii, îţi întăresc oasele, te ajută să dormi şi reduc stresul.

 

Parteneri