Sari la conținut

Ce este menopauza și ce schimbări aduce în organism

Menopauza este un proces absolut firesc al vieții. Este o schimbare care marchează încetarea  menstruaţiei și oprirea producerii de ovule. Sunt femei care nu nicio problemă sau disconfort odată cu instalarea menopauzei, însă sunt și femei care acuză destule neplăceri.

În termeni medicali menopauza se caracterizează printr-o deficienţă permanentă şi ireversibilă de hormoni estrogeni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte diagnosticul de menopauză după minimum 12 luni de amenoree.

De regulă, menopauza apare în intervalul 45 şi 55 de ani. Datele statistice arată că în țara noastră, vârsta medie de apariţie a menopauzei este de 49 de ani. Atunci când aceasta apare înaintea vârstei de 40 de ani este considerată precoce, iar după vârsta de 55 de ani, tardivă.

Iată care sunt cele trei etape ale menopauzei:

  • Premenopauza sau perimenopauză. Aceasta este o perioadă de tranziţie care se caracterizează prin diminuarea şi apoi dispariţia fertilităţii. De asemenea aceasta se manifestă prin existența unor cicluri menstruale neregulate, prin creșterea frecvenţei ciclurilor anovulatorii. Nu în ultimul rând, acum asistăm la o epuizare a rezervei ovariene. De cele mai multe ori, această etapă durează doi ani de zile.
  • Menopauza corespunde opririi definitive a menstruaţiilor.
  • Postmenopauza. Se întinde pe o perioadă de 2-6 ani după oprirea menstrelor, până la încetarea completă a activităţii funcţionale ovariene.

Iată care sunt simptomele menopauzei:  

Medicii spun că simptomele menopauzei sunt provocate de modificarea cantităţii de estrogen şi progesteron, produse de organism. Estrogenul este hormonul sexual feminin care reglează ciclul unei femei. Rolul estrogenilor este complex: acționează asupra receptorilor din creier, ameliorează circulația cerebrală. În plus, carența de estrogeni provoacă tulburări serioase în corp.

Cel mai des întâlnite simptome sunt bufeurile. Acestea se asociază și cu o senzaţie de sufocare. Aduc o stare de disconfort pronunțată, dar și insomnii. Alte simptome sunt: durerile de cap, de  mușchi și cele de articulații.

Apar și tulburări genito-sexuale. Carenţa estrogenilor produce o uscăciune a mucoasei vaginale, iar libidoul este în scădere.

 După instalarea menopauzei apare riscul de osteoporoză dar și de bolile cardiovasculare. Medicii spun că din pricina absenței estrogenilor, femeile aflate la menopauza pot dezvolta osteoporoză. De asemenea, în lipsa estrogenilor crește riscul pentru hipertensiune arterială.

Are loc o creștere în greutate

Majoritate femeilor aflate la menopauză încep să ia în greutate. Creșterea ponderală este cauzată de factori hormonali dar și de lipsa activității fizice.

Principalul tratament în cazul tulburărilor cauzate de menopauza este terapia de substituţie hormonală.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: