Sari la conținut

Ce este „sindromul vederii computerizate”? Ponturi de la specialişti pentru a evita orbirea

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Persoanele care petrec mai mult de două ore, în fiecare zi, în faţa unui ecran riscă să dezvolte simptome oculare încadrate în sindromul vederii computerizate (oboseală a ochilor), atenţionează specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică de Ziua Mondială a Vederii.

Sindromul vederii computerizate include o gamă largă de simptome nespecifice (astenopie), care includ oboseală oculară, ochi uscat, durere în ochi şi în jurul ochilor, vedere înceţoşată, dureri de cap şi chiar diplopie (vedere dublă).

„Pentru a preveni sindromul vederii computerizate se pot lua măsuri preventive precum organizarea ergonomică a mediului de lucru (stabilirea distanţelor de lucru optime şi a posturii adecvate pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozităţii şi strălucirii ecranului dispozitivului) şi corectarea corespunzătoare a problemelor minore de vedere.

Întreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular. Problemele de vedere pot afecta performanţa la locul de muncă şi este nevoie de eforturi comune ale angajaţilor şi angajatorilor pentru a le preveni”, afirmă sursa citată de Agerpres.

Principalele cauze ale deficienţei vederii şi orbirii în toată lumea sunt viciile de refracţie, cataractă şi retinopatia diabetică. La nivel global, se estimează doar 36% dintre persoanele cu deficienţă de vedere din cauza viciilor de refracţie şi doar 17% dintre persoanele cu deficienţă de vedere din cauza cataractei au primit acces la o intervenţie adecvată.

Pierderea vederii poate afecta oameni de toate vârstele, însă majoritatea persoanelor cu tulburări de vedere şi orbire au peste 50 de ani.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel