Sari la conținut

Ce este somnul profund, cât durează și de ce este important

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lipsa somnului

Ce este somnul profund și cât durează. Somnul suficient nu are legătură doar cu a te simți bine odihnit sau obosit, pentru că atât somnul ușor, cât și somnul profund sunt cruciale pentru multe aspecte ale sănătății.

Lipsa somnului a fost legată de hipertensiune arterială și alte boli cardiovasculare, afecțiuni de sănătate mintală precum depresia și probleme legate de greutate, cum ar fi obezitatea și diabetul, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

Somnul profund: reguli pentru un somn ușor și odihnitor

Recomandările generale cer ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Aproximativ 20% din acest timp va fi petrecut în somn profund, potrivit NIH.

După două etape de somn ușor în care corpul este în derivă și trece în repaus, sosește somnul profund. Această a treia etapă a somnului vine cu undele lente ale creierului cunoscute sub numele de unde delta, iar ochii și mușchii nu se mișcă. Oamenii care dorm adânc sunt greu de trezit.

Modul de a obține un somn mai profund este îmbunătățirea somnului în general. Din fericire, există o mulțime de strategii în acest sens.

  • A avea o rutină este una dintre schimbările cele mai des recomandate pentru a îmbunătăți somnul – asta înseamnă să te culci la aceeași oră în fiecare noapte, chiar și atunci când nu ai de lucru pentru a te trezi pentru a doua zi.
  • De asemenea, vă poate ajuta să stați departe de cofeină, lumini strălucitoare și alimente grele spre sfârșitul zilei, deoarece puteți face exerciții regulate și puteți intra într-un obicei calmant noaptea, cum ar fi să beți ceai din plante sau să meditați.
  • Pe lângă reducerea sunetelor care distrag atenția care ajung în pernă din exterior, redarea zgomotului alb cu ajutorul unei aplicații pentru telefon ar putea împiedica oamenii să se trezească în miezul nopții, deoarece ajută la ascunderea salturilor bruște în sunet de mediu care tinde să stârnească visătorii. Dopurile de urechi pot fi, de asemenea, un truc bun pentru această problemă.
  • Mulți experți recomandă reducerea utilizării telefoanelor, tabletelor și computerelor pentru a dormi mai bine. Ecranele emit lumină albastră care poate interfera cu ritmul circadian al unei persoane și poate distruge somnul. Cercetătorii au descoperit că persoanele care petrec mai mult timp folosind telefoanele lor durează mai mult până adorm, dorm mai puține ore și dorm mai puțin eficient. 
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel