Sari la conținut

Ce este vitiligo și care sunt semnele de avertizare. Nu ignorați aceste simptome

Aproximativ 2% din populația lumii are astăzi vitiligo, o boală a pielii care provoacă pierderea culorii pielii în pete. Zonele decolorate devin mai mari cu timpul și afectează pielea din orice parte a corpului.

Vitiligo, potrivit medicilor, apare atunci când celulele care produc melanina, cunoscute sub numele de melanocite, mor sau încetează să funcționeze, provocând depigmentarea pielii.

Ce este vitiligo și ce crește riscul acestei boli

Chiar dacă afectează oamenii de toate tipurile de piele, este cel mai vizibil la persoanele cu piele maro sau neagră.

Boala nu pune viața în pericol sau contagioasă, dar poate fi stresantă.

Potrivit experților în sănătate, chiar dacă nu se cunoaște motivul din spatele acestei afecțiuni, afecțiunea nu este moștenită, deoarece multe persoane care au vitiligo nu au antecedente familiale.

Cu toate acestea, potrivit National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, genetica poate crește riscul. 

Semne de avertizare de vitiligo

Această situație a pielii poate apărea la orice vârstă și include: 

  • Pierderea culorii: Pierderea culorii se întâmplă din cauza lipsei pigmentului melanină din piele. Potrivit specialiștilor, dacă pielea a început să-și schimbe culoarea, înseamnă că nu există suficiente melanocite care să producă suficientă melanină în piele. Prezintă pete albe pe piele și chiar pe păr.
  • Albirea prematură a părului: Vitiligo, conform Harvard Health, determină corpul să atace celulele care produc melanină în piele. De asemenea, afectează melanina care dă culoarea părului și astfel, cei care încep să aibă această afecțiune dezvoltă pete de păr alb sau gri în care s-a pierdut melanina.
  • Pierderea culorii țesuturilor din interiorul nasului: Deoarece vitiligo lovește și intern, în zone precum gura și nasul, provoacă și acolo pierderea culorii. Medicii spun că este posibil ca și retina din ochi să își piardă culoarea.
  • Glanda tiroidă: Dacă aveți vitiligo, este posibil să fi avut și semne timpurii de probleme cu tiroida. Potrivit Medical News Today, bolile tiroidiene sunt una dintre cele mai frecvent asociate probleme pentru persoanele cu vitiligo, iar această boală poate fi un indicator că vitiligo se va dezvolta. Vitiligo non-segmental, cel mai frecvent subtip, este o afecțiune autoimună care cauzează mai multe cazuri de tiroidă.

Uneori culoarea revine

Nu există două cazuri de vitiligo la fel, iar răspândirea plasturilor depinde de tipul de vitiligo pe care cineva îl are.

Medicii spun că tratamentul acestei afecțiuni ajută la readucerea culorii în zona afectată, făcând-o mai puțin vizibilă, dar nu va opri răspândirea bolii și nu va împiedica dezvoltarea petelor albe în altă parte.

În prezent, niciun tratament nu poate opri sau inversa vitiligo.

Cu toate acestea, există tratamente noi care pot aduce în siguranță și eficient pigmentarea înapoi la unele persoane.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel