Sari la conținut

Ce face mai mult rău? Fumul sau nicotina?

  • de

Arderea. Multă lume crede că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. Cu toate acestea, deși nu este lipsită de riscuri și creează dependență, nicotina nu este principalul dușman.

Contrar credințelor populare, niciuna dintre cele trei afecțiuni asociate fumatului – cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică și bolile cardiovasculare – nu este cauzată de nicotină sau tutun, în sine, ci de inhalarea fumului de țigară, fum produs prin arderea tutunului. Realitatea este că oamenii fumează pentru nevoia de nicotină, dar mor din cauza substanțelor nocive eliberate în urma arderii tutunului.

Studiile arată că atunci când aprindem o țigară se ating temperaturi de până la 9000C și se formează peste 6.000 de substanţe, dintre care experţii în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potenţialele cauze ale unor boli asociate direct fumatului – cancer bronho-pulmonar, oro-faringian, afecțiuni cardio-vasculare cronice și boli pulmonare cronice obstructive. Astfel a apărut ideea de a crea produse care să elimine arderea, precum și  gudronul și fumul în scopul reducerii riscurilor.

Suntem cu toții obișnuiți să vedem și să auzim mesajele de avertizare referitoare la efectele nocive ale fumatului. Dar, până acum, nu ni s-a spus suficient de des și de bine documentat științific că partea de FUM din FUMat este responsabilă pentru majoritatea bolilor asociate fumatului. Pentru informații verificate, fundamentate științific, despre procesul de ardere, intrați pe www.ardereaesteproblema.ro.

Material susţinut de Philip Morris România.

 

 

 

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel