sâmbătă, octombrie 1, 2022

Ce greșeli facem în bucătărie. Unele ne afectează sănătatea și nici măcar nu de dăm seama. Iată cum este corect să gătim pentru a nu ne periclita sănătatea.

Gătitul pare să fie „floare la ureche” pentru multe persoane, dar nu pentru toată lumea. Unii consideră gătitul o adevărată corvoadă, mai ales când este foarte cald.

Totuși, te-ai gândit vreodată că greșești atunci când pregătești masa? Potrivit Centrului de Control și Prevenție al Bolilor (CDC), trebuie să avem în vedere câteva reguli ce țin de sănătatea și de siguranța noastră și a celor care consumă preparatele.

Te-ar mai interesa: Schimbări frecvente de dispoziție: 3 deficiențe nu...

”Nu răspândi germeni când gătești. Folosește ustensile separate pentru mâncarea gata de mâncat și pentru carne crudă, pui, fructe de mare și ouă. Spălați ustensilele cu apă fierbinte, cu detergenți de vase sau în mașina de spălat vase după fiecare utilizare”, arată CDC.

Cum gătim sănătos pas cu pas…

CDC arată care sunt cei patru pași simpli de urmat atunci când gătești.

– SPALĂ

– SEPARĂ

– GĂTEȘTE

– RĂCEȘTE

Cei patru pași te pot ajuta să te protejezi pe tine și pe cei dragi de toxiinfecțiile alimentare.

Spală

Ei bine, CDC ne arată că trebuie să ne spălăm des mâinile și suprafețele pe care gătim. Germenii care provoacă intoxicații alimentare pot supraviețui în multe locuri și se pot răspândi în jurul bucătăriei.

Te-ar mai interesa: Atenție, aceste locuri de joacă sunt periculoase! ...

Spălați-vă pe mâini timp de cel puțin 30 de secunde cu săpun și apă caldă sau rece înainte, în timpul și după pregătirea alimentelor și înainte de a mânca.

Mare atenție când manipulați carnea crudă! Spălați-vă întotdeauna pe mâini după manipularea cărnii nefierte, a puiului și a altor păsări de curte, fructe de mare, făină sau ouă.

Aveți grijă și de ustensilele, tocătoarele și blaturile pe care le folosiți la gătit. Acestea trebuie spălate cu apă fierbinte, cu detergent de vase, după pregătirea fiecărui produs alimentar.

Te-ar mai interesa: Cele mai bun surse naturale de melatonină, hormonu...

De asemenea, clătiți fructele și legumele proaspete sub jet de apă. Este bine să le țineți în apă rece cu bicarbonat de sodiu sau sare măcar zece minute. Apoi le clătiți normal.

Separă

Atenție! Nu contaminați încrucișat. Carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare și ouăle pot răspândi germenii la alimente gata de consum, cu excepția cazului în care le păstrați separate.

Când faceți cumpărături, păstrați carnea crudă, păsările de curte, fructele de mare departe de alte alimente.

Te-ar mai interesa: Astăzi este mare sărbătoare pentru creștini. Ce ru...

Păstrați carnea crudă sau marinată, păsările de curte, fructele de mare și ouăle separat de toate celelalte alimente din frigider. Depozitați carnea crudă, păsările de curte și fructele de mare în recipiente sau pachete sigilate, astfel încât zeama acestora să nu se scurgă pe alte alimente.

Utilizați un tocător sau o farfurie pentru carne crudă, păsări de curte și fructe de mare și un tocător sau o farfurie pentru produse, precum pâinea și alte alimente care nu vor fi gătite.

Te-ar mai interesa: Emojiurile, la fel de eficiente ca scalele numeric...

Ai grijă la temperatura potrivită

Deși noile tendințe culinare spun că preparatele din carne nu trebuie foarte bine gătite, specialiștii din domeniul medical îi contrazic pe bucătari.

Mâncarea este gătită în siguranță atunci când temperatura internă devine suficient de mare pentru a ucide germenii care vă pot îmbolnăvi. Singura modalitate de a spune dacă mâncarea este gătită în siguranță este de a utiliza un termometru alimentar.

Nu vă puteți da seama dacă mâncarea este gătită în siguranță verificându-i culoarea și textura (cu excepția fructelor de mare). Utilizați un termometru alimentar pentru a vă asigura că alimentele sunt gătite la o temperatură internă sigură.

Cum preparăm carnea

Tăiați bucățile de carne de vită, carne de vită, miel și carne de porc, inclusiv șuncă proaspătă și gătiți-le la o temperatură de peste 60 de grade Celsius –  62,77 °C. Peștele, de asemenea, se gătește la aceeași temperatură.

Când vine vorba de carnea tocată, aceasta se prepară termic la o temperatură mai ridicată, peste 71 grade Celsius. Iar păsările de curte se gătesc la peste 73 grade Celsius.

Răcește

Sursa: Unsplash

Bacteriile se pot multiplica rapid dacă sunt lăsate la temperatura camerei sau în „Zona periculoasă” între 4°C și 60°C.

Păstrați frigiderul la 4 °C sau mai jos și congelatorul la -17°C sau mai jos aruncați mâncarea înainte de a se strica.

Dacă frigiderul nu are un termometru încorporat, păstrați un termometru pentru aparate în interiorul acestuia pentru a verifica temperatura.

Ambalează alimentele

Înainte de a depozita mâncarea în frigider, este bine să o ambalezi în cutii mai mici. După ce s-au răcit bine, le poți pune în frigider.

Dezghețați alimentele congelate în siguranță în frigider sau în apă rece. Nu dezghețați niciodată alimentele direct pe ghiuvetă, deoarece bacteriile se înmulțesc rapid în părțile alimentelor care ajung la temperatura camerei, notează DC Medical.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private