Sari la conținut

Ce greșeli majore fac cei care se tratează de răceală? Ce poți să pățești dacă iei pea mult paracetamol și ce medicamente sunt contraindicate

Medicii atrag atenția că prima greșeală majoră pe care o fac cei care răcesc e însăși „subestimarea” virozelor și gripelor. Medicii explică cele mai comune erori care se fac în tratarea acestor afecțiuni de sezon.

1. Abuzul de medicamente

În condițiile în care consultul medical nu este la îndemână, este bine de știut că „excesul” nu vindecă.

„Paracetamolul administrat în cantități mari, necontrolat (mai mult de patru comprimate pe zi, la adulți) poate avea efect hepatotoxic, întrucât se metabolizează în ficat. De asemenea, picăturile de nas în exces, pe lângă faptul că provoacă dependență, pot irita și modifica mucoasa nazală și pot determina apnee, alergii sau chiar stop respirator”, explică medicul de familie Cristina Popovici.

De departe, cele mai „iubite” medicamente sunt antibioticele. Acestea sunt contraindicate în viroze și gripe (antibioticele tratează doar bacteriile). Administrate în forme ușoare de boală scad imunitatea și determină rezistență la microbi. Doar în caz de complicații (o combinație între virusuri și bacterii) medicul va recomanda antibiotice.

2. Hidratarea insuficientă

Când sunteți răciții, rămân valabili cei doi litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri, supe).

Cafeaua este total contraindicată în acestă perioadă, întrucât provoacă vasodilatație și poate avea același efect al „păturii” în caz de febră. Trebuie înlocuită cu ceaiuri emoliente de tei și mușețel.

3. Prea multe haine

În general, febra este însoțită de frisoane, care provoacă senzația de frig. De aceea, primul impuls este de mai pune o pătură pe noi. Greșit, spun medicii. „Supunem organismul unui efort suplimentar în procesul de termoreglare. Se produce vasodilatație, inima este suprasolicitată, apar palpitațiile, iar dezvoltarea microbilor și virusurilor este favorizată”, avertizează medicii de familie.

Mai mult, specialiștii subliniază că doar febra care depășește 39 de grade C trebuie tratată, iar măsurile elementare sunt evitarea supraîncălzirii mediului în care stă bolnavul, evitarea expunerii la frig și a consumului de bături reci, plus tratamentul „clasic” cu antitermice, aspirină, paracetamol, antidiuretice, antiinflamatoare și multe lichide.

În cazul copiilor, la care aspirina nu este indicată, se recomandă ibuprofen și siropuri.

4. Bolnavii nu se izolează la domiciliu

Indicația de a sta acasă atunci când ești răcit se respectă foarte puțin. Pe lângă faptul că expunerea la frig favorizează înmulțirea germenilor, boala este contagioasă.

„Dacă simptomele sunt deja instalate, bolnavul este contagios. Chiar dacă se află sub tratament, bolnavii pot rămâne contagioși”, atrage atenția medicul Cristina Popovici. Cei care stau acasă nu trebuie să stea tot timpul în pat. În cazul unei persoane care strănută și tușește puternic, statul prelungit în pat determină scăderea ventilației plămânilor și bronhiilor.

„Mucusul și secrețiile din arborele bronșic stagnează în arborele pulmonar,în loc să se expectoreze”, mai explică medicul de familie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel