Ce greșești când fierbi și prăjești ouă sau când faci omletă?

Deși pare foarte simplu să gătești ouă, majoritatea persoanelor fie aleg o tigaie nepotrivită, fie pun ouăle în apă fierbinte imediat ce le scot de la frigider. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli:

Ouă fierte

Cei mai mulţi dintre noi pun ouăle în apa fierbinte imediat după ce le scot din frigider. Chiar dacă această tehnică nu este deloc greşită ne putem trezi cu un ou fiert bine, dar ciobit, deoarece bucăţi din albuş se lipesc de coajă.

Cel mai indicat e să pui ouăle într-o oală cu apă rece, apoi să pui oala pe aragaz la foc mare. După ce apa fierbe bine, oprește aragazul și acoperă oala cu un capac. Dacă vrei ouă moi, lasă-le să stea 4 minute, pentru ouă mai tari dar cu interiorul mai moale, lasă-le 6 minute, iar pentru ouă tari, 10 minute.

Când sunt gata, nu te apuca să le decojești ci pune-le la răcit în apă rece.

Omletă
Nu găti ouăle la foc mare, deoarece va dura mai mult până vei termina micul dejun, însă este de preferat să faci ouăle jumări pe foc mic pentru a evita uscarea lor; Nu le ţine pe foc prea mult timp; Nu uita să le amesteci, deoarece riscul de a se forma bucăţi mari de ou este unul mult mai mic; Nu adăuga lichid, deoarece smântâna, laptele sau apa nu vor face ca reţeta să fie mai gustoasă; Foloseşte tigaia cu dimensiunea potrivită (este important să nu foloseşti o tigaie uriaşă atunci când prepari doar două ouă, la fel cum este de preferat să eviţi tigaia mică dacă găteşti o porţie mare de omletă); Ouăle trebuie bătute mult timp; Ouăle nu se bat decât înainte de a fi turnate în tigaie; Ouăle se condimentează doar la final! Bucătarul Gordon Ramsay susţine că este de preferat să adaugi sarea chiar înainte de a le lua de pe foc: „Dacă o foloseşti de la început, sarea poate să dea un aspect apos şi ouăle îşi pierd din strălucire”

Ouă prăjite

Pentru început, sparge cu grijă ouăle ca să nu scapi și bucăți de coajă și să nu spargi gălbenusul. Ca să eviți asta, nu “scăpa” ouăle în tigaie de la o distanță prea mare.

Nu le găti la o temperatură prea mare. Dacă ouăle încep să facă o crustă maronie, înseamnă că focul e prea tare. Vei obține ouă arse la bază și crude deasupra.

Ca să-ti iasă perfect, ochiurile trebuie făcute într-o tigaie non-aderentă. Folosește puțin unt sau ulei de măsline.

Nu le găti prea tare. Ouăle ochi trebuie gătite doar pe o parte, iar gălbenușul tebuie să rămână lichid.

Recent Posts

Alimente de post pe care să NU le mănânci în Săptămâna Mare. Amintesc de chinurile Mântuitorului

Săptămâna Patimilor, cuprinsă între 29 aprilie și 4 mai 2024, reprezintă cea mai însemnată perioadă…

2 minute ago

Momente de cumpănă pentru două zodii. Se întoarce roata destinului

Momente de cumpănă pentru două zodii. Mariana Cojocaru spune că este posibil să apară eventuale…

32 de minute ago

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

10 ore ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

11 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

11 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului