Sari la conținut

Ce importanță are, de fapt, grupa de sânge, când vine vorba de sănătate. Plus: cele mai rare grupe de sânge, din lume

grupe de sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Grupa de sânge și Rh-ul contează pentru fiecare dintre noi în două situații medicale de importanță majoră. Și nu e vorba de riscul de a dezvolta anumite boli, așa cum spun unele teorii. 

Cele mai cunoscute două clasificări ale grupelor de sânge sunt gruparea ABO și cea bazată pe Rh care poate fi pozitiv sau negativ. Există patru grupe majore: O sau O1, A sau A2, B sau B3 și AB sau AB4.

Singurele două situții în care se testează grupa de sânge și Rh-ul sunt nevoia unei transfuzii și în cazul sarcinii. Când o persoană are nevoie de sânge, medicul îi testează grupa și Rh-ul, chiar dacă persoana respectivă și le cunoaște deja. Asta pentru că administrarea unei alte grupe și/sau Rh poate ucide în chinuri groaznice.

Chiar dacă înainte cei cu grupa O erau considerați donatori universali, iar cei cu grupa B primitori universali, acum se administrează doar grupa și Rh-ul exact al persoanei respective pentru că orice nepotrivire, din acest punct de vedere, poate duce la efecte secundare. Poate apărea inclusiv șocul anafilactic, o reacție alergică severă care pune viața în pericol.

Grupele de sânge în timpul sarcinii

Dacă cei doi părinți au grupe de sânge diferite, mama nu va avea neapărat același grup de sânge sau factor Rh ca și copilul.

Dacă mama are Rh-negativ, iar copilul are Rh-pozitiv, acest lucru poate prezenta un risc în timpul sarcinii și al nașterii. De aceea, se fac analize în timpul sarcinii dar și înainte.

De obicei, acest lucru nu se întâmplă la prima sarcină, ci la de la adoua, când sângele mamei are deja formați anticorpi de la prima sarcină împotriva sângelui fătului.

În unele cazuri, poate bebelușul poate dezvolta icter sever și leziuni permanente ale creierului cu deces la vârste mici.

Din fericire aceste lucruri pot fi evitate cu ajutorul unui tratamente care se face și în timpul sarcinii dar și imediat după naștere bebelușului.

Potrivit medicilor și cercetătilor recente, acestea sunt singurele situații când grupa de sânge este importantă, asocierea cu boli, cu un anumit tip de personalitate sau cu anumite diete alimentare sunt doar mituri și nu au o bază științifică.

Cele mai frecvente și cele mai rare grupe de sânge

Potrivit Asociației Americane a Băncilor de Sânge, distribuția grupelor de sânge în SUA este după cum urmează:

A-pozitiv (A +) 30%
A-negativ (A-) 6%
B-pozitiv (B +) 9%
B-negativ (B-) 2%
AB-pozitiv (AB +) 4%
AB-negativ (AB-) 1%
O-pozitiv (O +) 39%
O-negativ (O-) 9%

Aproximativ 82% dintre persoanele din SUA au sânge Rh pozitiv. Cel mai rar tip de grup sanguin este AB negativ.

În România, cea mai întâlnită grupă de sânge este A-pozitiv, iar cele mai rare sunt AB-negativ, B-negativ și A-negativ.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel