sâmbătă, decembrie 4, 2021

Spermograma este o investigație medicală cu ajutorul căreia este evaluată calitatea materialului seminal (spermei) masculin. Informațiile furnizate de această investigație sunt esențiale în stabilirea pașilor care sunt de urmat în tratamentul infertilității.

Rezultatul spermogramei poate decide prin ce tehnică de reproducere umană asistată se va încerca obținerea unei sarcini, dacă prin fertilizare in vitro sau inseminare artificială. Și tot prin spermogramă se verifică și succesul unei vasectomii.

Te-ar mai interesa: Transpirațiile nocturne pot reprezenta simptomul u...

Ce informații oferă spermograma

”O spermogramă evaluează mai multe caracteristici cheie ale calității spermei unui bărbat. Însă, deși oferă informații importante, ea nu poate ajuta la identificarea cauzelor infertilității,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

O analiză a materialului seminal măsoară de obicei, potrivit medicului ginecolog:

• numărul de spermatozoizi per mililitru de material seminal ejaculat;
• morfologia spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi cu forme anormale);
• motilitatea spermatozoizilor (capacitatea de a se deplasa);
• volumul total de spermă;
• PH-ul (alcalinitatea sau aciditatea spermei);
• timpul de lichefiere;
• numărul de leucocite prezente în spermă;
• nivelul de fructoză din materialul seminal.

Te-ar mai interesa: Ce spune Rafila despre primul caz de Omicron în Ro...

Materialul seminal poate fi colectat prin extracție epididimală, masturbare, colectare prezervative sau coitus interruptus, însă recomandat este să se facă prin masturbare. Metoda de colectare și cea de măsurare pot influența semnificativ rezultatele. O serie de factori precum dieta, traumatismele fizice ale testiculelor, expunerea la temperaturi ridicate și radiații pot, de asemenea, influența semnificativ rezultatele analizei spermei.

Te-ar mai interesa: Fructul pe care Mihaela Bilic îl recomandă zilnic:...

Rezultate spermogramă

”Recoltarea se realizează după 24 de ore de abstinență sexuală, înainte de începerea unui tratament antibiotic. Înainte de recoltare se efectuează toaleta organelor genitale cu apă și săpun și stergerea prin tamponare cu comprese sterile. Recoltarea se face după urinare, direct în recipient steril (urocultor). Dacă pentru un bărbat masturbarea reprezintă o problemă, se va discuta cu medicul care ar putea fi metodele alternative de colectare,” adaugă dr. Vythoulkas.

Te-ar mai interesa: Vitamina mai puțin cunoscută cu rol esențial pentr...

Rezultatele spermogramei pot varia natural în timp. Un test care arată un așa-numit rezultat subfertil ar trebui, prin urmare, să fie confirmat cu cel puțin două analize suplimentare după aproximativ două până la patru săptămâni.

Un rezultat normal al spermogramei va indica un volum de 2-5 ml/ejaculare, un pH intre 7.12 și 8, un timp de lichefiere între 0 și 30 de minute și o concentrație de cel puțin 20 de milioane de spermatozoizi într-un mililitru de lichid seminal.

Te-ar mai interesa: Testare Covid ar urma să fie gratuită la medicul d...

Pentru ca forma spermatozoizilor să fie considerată normală, aceștia trebuie să aibă cap rotunjit și coada dreaptă, lungă și subțire. În privința motilității, spermatozoizii normali trebuie să fie capabili să se deplaseze rapid, pe o linie dreaptă, prin mișcările ondulatorii ale cozii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri